M: Ge oss en ny vapenlag (Artikel NA 11 nov 2016)

 

Vi har i Sverige idag en restriktiv vapenlagstiftning som ställer stora krav på den som skaffar vapenlicens. Samtidigt har vi en av Europas mest omfattande utbildningar för att få köpa och använda vapen. Det ställs både krav på behovet av vapen styrks och säker vapenförvaring vid ansökan om vapenlicens. De vapen som används vid brott är nästan enbart illegala vapen, därför är det att motarbeta och förhindra spridning av illegala vapen som bör prioriteras av polisen och inte onödig byråkratisk handläggning för vapenlicenser för skyttar och jägare.

Polisens arbete med att sköta handläggningen av vapenlicenser behöver ses över och effektiviseras. Vi föreslår i en motion till Riksdagen att regelverket och hanteringen av vapenlicenser ses över och att en viltmyndighet inrättas som ansvarar för vapenlicenser. Den nya myndigheten som får ansvar för vapenlicenser ska kunna rekrytera kunnig personal som hanterar lagstiftning och handläggning. Vi anser att en månad ska vara maxtid för att få besked om vapenlicens och att ett ansökningsförfarande till stora delar ska kunna skötas digitalt.

Jaktvapen bör även få användas på tävling eftersom det underlättar och uppmuntrar för jägare att utvecklas till skickliga skyttar. Säker vapenförvaring bör också kunna vara i annans eller ett andra boende. Vidare anser vi att man behöver se över hur man ska kunna ha ett enklare regelverk för att kunna låna vapen av varandra. Godkända och legitimerade vapenhandlare bör kunna lämna ut vapenlicenser direkt när det bara sker byte vapen i samma vapenklass eller inom vapengarderoben.

En översyn bör göras om hur ansvariga myndigheter snabbare ska kunna uppdatera aktuella vapenlistor. Vi ser idag hur nya vapen i snabb takt kommer in på marknaden och då måste politiken och ansvariga myndigheter kunna följa med i tempot.

Jägare och skyttar som idag vill resa och kunna jaga eller tävla inom EU upplever idag svårigheter att kunna ta med sitt vapen över gränserna. Regeringen bör därför se över och underlätta för jägare och skyttar med godkända vapenpass att kunna resa inom EU.

Det finns mycket som behöver reformeras på vapenområdet, vi hoppas nu att riksdagen och regeringen nogsamt läser vår motion och tar till sig de förslag vi lagt till förbättringar.

Lotta OIsson Riksdagsledamot (m) Örebro Län

Sten Bergheden  Riksdagsledamot (m) Skaraborg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s