Bemanning av försvaret och medlemskap i NATO

  

För oss moderater har framväxten av yrkesförsvaret varit viktigt och möjliggjort att idag ha det mest professionella försvar vi någonsin haft. Vi har välutbildade soldater i alla olika vapenslag och en stor del av utrustningen är toppmodern. Vi har ett hemvärn där medelåldern sjunkit och kompetensen ökat. Hemvärnet är idag också fullbemannat.

 

Dock finns det utmaningar, vi ser i en orolig värld, med ett försämrat säkerhetsläge, att vi inte har tillräckligt med sökande till vårt yrkesförsvar. Det professionella yrket som soldat är här för att stanna, men vi behöver komplettera med fler. För att säkra att vi får tillräckligt många grundutbildade, är vi moderater därför villiga att väcka den sovande värnplikten. Då den allmänna värnplikten avskaffades 2010, gjorde den sittande Alliansregeringen just så, vi lät allmän värnplikt sova.

 

Nu har utredningen ”En robust personalförsörjning av det militära försvaret”, överlämnats till regeringen. Här föreslås från utredaren att regeringen redan första kvartalet 2017, beslutar att totalförsvarspliktiga kvinnor och män ska vara skyldiga att genomgå mönstring och fullfölja värnplikt.

 

Att väcka allmän värnplikt är inget som kan ersätta de professionella soldaterna och rekryteringen av dem. Tvärtom vi behöver både arbeta med att göra jobbet som soldat mera attraktivt och att ha en bra personalpolitik för den nyckelkompetens som de professionellt utbildade soldaterna utgör.

 

Det är heller ingen uppfostringsskola det kommer att handla om, vilket vissa debattörer verkar tro. Att utbilda soldater handlar om att utbilda professionella kvinnor och män har som syfte att skydda och bevara Sveriges oberoende och suveränitet.

Det handlar inte om att lära sig bädda sängen och lära sig vara hemifrån, det ingår i föräldrarnas uppfostringsuppdrag.

 

Nu ska utredningen ut på bred remissrunda och landar sedan beslutet i att åter ta värnplikten i bruk så avser förslaget i utredningen att det sker redan nästa år. För oss moderater handlar politik om att se och lösa de olika samhällsutmaningar som finns. Då måste man också vara öppen för att söka lösningar på de problem som finns. För oss som tror både på frihet och ansvar är det nu ansvar som gäller. Dessutom behöver vi komplettera vårt eget försvar med ett medlemskap i NATO. En ansvarsfull politik behövs för att bevara vårt lands frihet.

 

Lotta Olsson (m)

Riksdagsledamot

Försvarsutskottet

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s