Jämställdhet är en grundpelare vi ska värna om (NA 26 maj 2016)

Moderaterna har haft sitt årliga Sverigemöte i Malmö, ett möte där moderater från hela landet träffats. Moderatkvinnorna anordnade där ett seminarium med titeln; ”Är jämställdheten i Sverige hotad”. Syftet med det välbesökt seminariet var att väcka debatt. En ögonöppnare för oss alla, att jämställdhet är något vi måste stå upp för och försvara, inte något vi kan ta för självklart, på samma sätt som vår demokrati och vår yttrandefrihet.

Sverige är som ett av världens mest jämställda länder, ett land vi ska vara stolta över. Jämställdheten är också något som tjänat oss väl ekonomiskt, vi ser att andelen kvinnor i befolkningen som arbetar är högre än i nästan alla länder. Något vi som land haft en stor ekonomisk nytta av, att kvinnor arbetar så mycket utanför hemmet som svenska kvinnor gör, är en av hörnpelarna för den starka svenska ekonomin. Det innebär också att andelen kvinnor som har god egen ekonomi är högre än i länder där kvinnor har lägre deltagande på arbetsmarknaden. Men hur är det egentligen, går utvecklingen framåt eller går det bakåt i Sverige idag.

Kommer andelen av de svenska kvinnorna som är självförsörjande i framtiden att vara lika hög. Det är mycket beroende av hur bra vi lyckas integrera nya svenska kvinnor på arbetsmarknaden. Det bör vara lika självklart att man som kvinna har arbete och egenförsörjning, vare sig man är född i Sverige eller inte.

Det finns flera svarta moln på den annars rätt ljusblå jämställdhetshimlen. Det är inte en bra utveckling i ett land där kvinnor och män självklart kunnat bada i samma badhus, på samma tider utan att det lett till problem, att vi nu ska skilja på badtider för de båda könen. Det är mera rimligt att den man som har problem med att respektera kvinnor i badhuset eller på våra badplatser, helt enkelt får stanna hemma.

Vi ska heller inte ha ett samhälle där kvinnor ska behöva uppmanas att inte gå ut själva på kvällarna. Kvinnor ska inte betala priset för ett oacceptabelt manligt uppträdande hos enskilda män. Vi måste vara tydliga, det är inte kvinnors liv som ska inskränkas utan tvärtom de män som har problem att respektera kvinnor.

Vi ska ha ett samhälle som går framåt och utvecklas. Inte ett samhälle som går tillbaka till skamkultur, där kvinnor skuldbeläggs för handlingar utförda av enskilda män. Vi behöver en debatt om hur alla goda krafter verkar för att vi får en fortsatt utveckling av Sverige, som ett av världens mest jämställda länder.

Jämställdheten har varit och är en av grundpelarna för att vi idag är en av världens bästa välfärdsstater. Det är något vi ska värna och skydda. Kvinnor och män ska samarbeta, istället för att motarbeta varandra. Bara genom att fortsätta den utvecklingen fortsätter vi att utveckla samhället.

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (m)

Moderatkvinnornas Styrelse

Anneli Bremvehl

Karlskoga Kommunfullmäktige

Länskvinnoansvarig Moderatkvinnorna Örebro Län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s