Värdlandsavtalet innebär egentligen inget nytt; NA 30 mars

Hotbilden mot Sverige är idag allvarligare än på mycket länge. Det är då viktigt att förstärka det egna försvaret och att söka samarbete med försvarsalliansen Nato. Något Allianspartierna står bakom men något regeringen tyvärr inte förstår vikten av.

Vänsterpartiets företrädare på alla nivåer ondgör sig över att Sverige skriver på ett avtal med Nato, det så kallade värdlandsavtalet, en proposition som nu lämnats till Riksdagen. Ett avtal som innebär att Sverige kan tillåta Natostyrkor att använda svensk mark i händelse av en konflikt i vårt närområde, utöver att avtalet även förenklar genomförandet av övningar i fredstid.

Detta är ett avtal som sex partier i Riksdagen står bakom, då det är bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som reserverar sig mot avtalet. Avtalet bygger dessutom på frivillighet. Sverige måste ge sitt medgivande för all Natoaktivitet på svenskt territorium.

Det är inte någon ny politik egentligen i detta. Sverige övar försvar av vårt territorium redan idag med både Norge och Danmark som är Natoländer. Vi samövar sedan flera år redan med våra andra Natogrannar. Dessutom har vi samarbete med Finland som är vår nära granne och precis som Sverige står utanför Nato idag.

Detta är viktiga övningar och det är viktigt att vi i fredstid får överenskommelser på plats, så att vi i händelse av konflikt solidariskt kan ge och ta emot militär hjälp. Det är så man undviker konflikter och säkrar sin förmåga att försvara sitt lands territorium, man förbereder i fredstid för att vara beredd i händelse av konflikt.

Det förekommer också felaktiga påståenden att ett värdlandsavtal skulle kunna innebära att kärnvapen placeras på svenskt territorium, vilket är en myt. På samma sätt är det en myt att värdlandsavtalet innebär att Natobaser kommer att placeras i Sverige trots att vi inte är Natomedlemmar.

Detta handlar på inget sätt om krigshets som vänsterpartiet vill hävda, detta handlar om att vara tydlig. Varje land som vill hävda sin självständighet och stå upp för sitt demokratiska samhälle måste också tydligt visa att man kommer att försvara sig vid händelse av angrepp. Det finns tyvärr inte något annat sätt att stå upp för sitt lands självständighet, om inte omvärlden respekterar sina grannars demokrati och självständighet.

Vi levde alla i tron att välden gick emot avspänning i världen och att vi skulle slippa lägga stor resurser på vapen och försvar. Efter Rysslands annektering av Krim förändrades den världsbilden, en del av ett självständigt Ukraina har ockuperats av ett grannland med militära insatser. Vi ser också de cyberangrepp mot det fria ordet och den fria pressen som förekommit den sista veckan som ytterst oroande. Vi lever inte längre i en fredlig värld.

Det är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som lever kvar i en förlegad syn på omvärlden. En naiv syn som innebär att man litar mer på dem som säger att det är provocerande för omvärlden att kunna försvara sig, än att omvärlden faktiskt är aggressiv då den intar sina grannländers territorium.

Hans Wallmark (m)
Försvarpolitisk Talesperson

Lotta Olsson
Riksdagsledamot (m)
Försvarsutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s