Socialdemokraterna orkar inte med skolan NA 13 mars

 

I 527 dagar har nu Stefan Löfven och Socialdemokraterna haft regeringsmakten. I helgen träffas socialdemokrater från hela landet under partiets kommundagar i Örebro. Det är ett parti som genom historien har satt skolan högt på sin dagordning. Men efter 527 dagar kan vi konstatera att något har hänt. I riksdagen agerar socialdemokraterna bromskloss i avgörande frågor som stärker elevernas lärande i skolan. Att S-regeringen dessutom har lämnat två väldigt tunna förslagslistor på utbildningsutskottets bort vittnar om att Socialdemokraterna inte längre orkar att ta ansvar för skolan.

Skolan står inför stora utmaningar. Statistik från Skolverket visar att våra elever inte får med sig tillräckliga kunskaper för att söka sig vidare till gymnasiet. Det oroar oss. För oss är det en självklarhet att Sverige ska vara ett starkt samhälle som håller ihop. Lika självklart är det också att Sverige ska vara ett land som byggs, och konkurrerar, med kunskap. Därför kommer vi att fortsätta att investera i elevernas lärande.

Vi har startat ett långsiktigt arbete inom Moderaterna för att fortsätta att stärka skolan – Skolinitiativet. Vårt besked till eleverna, föräldrarna, lärarna och väljarna är tydligt: vi kommer inte att spara på skolan. Istället ska vi investera i skolan och satsa på lärarna.

Det finns tyvärr alltför många exempel på lärare som, trots både ambitioner och långa arbetsdagar, inte får tiden att räcka till. De minuter som lärarna varje dag lägger på att exempelvis rapportera in närvaro, kopiera papper och att vara rastvakt summerar enligt Skolverket upp till över två timmar per dag.

Vi vill därför satsa 200 miljoner kronor per år på att införa lärarassistenter i skolan. Vi vill att lärarassistenterna ska avlasta och underlätta för lärarna att ägna mer tid tillsammans med eleverna i klassrummen.

För oss är det en självklarhet att yrkesskickliga lärare ska ha bra betalt. Vårt besked till lärarna är därför att höjningen av lärarlönerna med tre miljarder kronor ska ligga kvar. Samtidigt står vi fast vid vårt tidigare löfte om att bygga ut karriärtjänstreformen. Det innebär, jämfört med S-regeringens förslag, en ambitionshöjning för lärarnas karriärvägar.

Att införa central och nationell rättning av nationella prov är ett viktigt steg för att kunna följa kunskapsuppföljningen. Men framför allt är det viktigt för att frigöra den tid som lärarna i dag lägger på att rätta proven. Därför är vi tydliga med att de nationella proven måste rättas centralt i så stor omfattning som möjligt.

Parallellt med arbetet i Skolinitiativet fortsätter Moderaterna i riksdagen att driva på för att eleverna ska lära sig mer i skolan. Men tyvärr har Socialdemokraterna inte visat något intresse för detta. Istället agerar de bromskloss i avgörande frågor som stärker elevernas lärande.

När en riksdagsmajoritet har röstat för fler matematiktimmar i högstadiet två gånger har regeringen svarat med att förhala och förhindra det. Och när en majoritet i riksdagens kammare vill se skolstart från sex års ålder svarar regeringen med kosmetiska förändringar av förskoleklassen. Dessutom är förslagslistan från regeringen till utbildningsutskottets bord tunn.

Efter 527 dagar är det tydligt att Stefan Löfven och Socialdemokraterna inte längre orkar att axla det ansvar som krävs för att stärka elevernas lärande i skolan. Det oroar oss eftersom att vi vill att Sverige ska vara ett land som håller ihop och även i fortsättningen, byggs och konkurrerar, med kunskap. Därför fortsätter Nya Moderaterna att investera i skolan, lärarna och eleverna.

Camilla Waltersson Grönvall  Skolpolitisk talesperson (M)

Lotta Olsson Riksdagsledamot Örebro (M)

Maria Haglund Oppositionsråd Örebro kommun (M)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s