Jämställdhet en samhällsfråga NA 8 mars

Traditionellt betraktas jämställdhet som en kvinnofråga, en del ser det som ”en mängd rödstrumpor i vänstern som tjatar om lika lön och delat hemarbete”. Men det är mycket mer än så.

Ojämställdheten slår hårt på båda könen. Forskning visar att män dör för tidigt, pojkarna i skolan är bara ”bäst” i ämnet idrott. Bara 40 % av männen tar ut universitetsexamen och de har ett högre riskbeteende och är överrepresenterade i olyckssammanhang. Det manliga könet är också mer inblandade i våld och övergrepp, både som offer och som utövare.

Forskningen ger också ett namn på eländet som drabbar männen; den s.k. maskulinitetsnormen styr beslutsfattare, media och oss alla utifrån en vedertagen samhällsnorm. Den är också det största hindret för en utveckling på lika villkor och för en full utväxling av samhällets resurser. Det är anser vi, helt nödvändigt att släppa invant beteende och istället släppa fram alla individers företagsamhet, för utvecklingen i regionen och i Sverige.

Nuvarande regeringen satsar på den traditionella maskulina industrin, vi ser inget fel med det, varuexporten är oerhört viktig bla för vår region. Men varför vill man försvåra/stoppa tillväxten i de ”mjuka” industrierna.  Att regeringen först efter tuffa förhandlingar med allianspartierna bestämde att RUT-avdraget skulle få finnas kvar är ett tydligt exempel. Kvinnors nyföretagande ökade stadigt under förra regeringen och öppnade för anställning för unga och för de med låg utbildningsnivå. Under 2015 halverades siffrorna och har sakta vänt igen. Hur många jobb förlorade vi medan diskussionen pågick?

Värdet av tjänstesektorn måste tydligt lyftas fram. Turismens andel av Sveriges totala exportvärde har sedan 2000 stadigt ökat och fortsätter växa. Hotellövernattningar t.ex. Ökade med nästan 9 % förra året och bidrar idag med 22,5 miljarder till välfärden. Allteftersom välståndet ökar globalt, ökar också upplevelseindustrin, där kvinnors företagande har en majoritet. Alla trender pekar också på att det är den unika upplevelsen som inte kan fås genom tv, internet eller annat sätt, som är dragkraften. Visste du att redan 2012 arbetade fler inom turismen än inom bilindustrin! (Tillväxtverkets siffror)

Debatten om att kvotera in kvinnor i styrelser tycker vi också är helt onödig. Vi vet att företag med både män och kvinnor i börsnoterade globala företagsstyrelser enligt Credit Suisse har 20-25% större vinst än homogena dito (även under den ekonomiska krisen) pga. ett bredare perspektiv. I Japan har man förstått detta och det har varit samhällsekonomiskt fördelaktigt för dem.

Vi tycker det är dags att agera nu, inte minst som vi har en regering som utnämnt sig till en feministisk regering. Jämställdhetsplaner måste bli verklighet, inte minst i vår (s)-märkta region. Släpp fram och respektera alla individers företagsamhet.  Släpp invant beteende och se till framtida tillväxtmöjligheter. Män och kvinnor tillsammans kan skapa fler jobb och bättre hälsa, för alla.

Anna Danielsson, (m) Karlskoga, ersättare i regionala tillväxtnämnden

Anneli Bramvehl, Ordförande Moderatkvinnorna Örebro Län

Lotta Olsson (m) riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s