Här får allt fler vänta längre på sjukvård, Gabriel Wikström NA 19 feb 2016

 

Välkommen till Örebro län, sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Här har (S) styrt, själva eller tillsammans med andra, i nästan etthundra år. Det borde väl göra vårt län till socialdemokraternas skyltfönster för sjukvården. Men delar av den (S)-märkta politikens resultat gör oss bekymrade; det handlar om bland landets högsta landstingsskatt, bland landets längsta vårdköer och bland landets lägsta andel av andra vårdgivare och därmed få alternativ för både patienter och medarbetare.

Det är väntan på att få komma på läkarbesök eller få sin operation genomförd som innevånarna i vår region bekymrar sig mest över. Man är annars rätt nöjd med den vård och behandling man får då man väl når sjukvården, både vad avser kvalitet och bemötande, men väntan kan vara lång, besvärlig och dessutom ge negativa komplikationer.

Kömiljarden till sjukvården var en viktig satsning som Alliansregeringen genomförde. Vi vet att den hade stor effekt på ett av de största problemområden som finns inom svensk sjukvård, vårdköerna. Kömiljarden gav statliga pengar till de regioner och landsting som fokuserade sig på och lyckades med att korta sina vårdköer. Den var ett viktigt styrinstrument för att styra mot bättre vård flöden och bättre tillgänglighet. Det var inte ett generellt stöd utan ett riktat stöd till de som lyckades med uppdraget. En reform som visade sig ha goda resultat. Före reformen var det ex inte ovanligt med väntetider på 3 år för behandling av gallsten eller 2 år för behandling av ljumskbråck.

Den s.k. ”tillgänglighetsmiljarden” du och din (S)-märkta regering infört i stället, tillför landstingen lika mycket pengar men utan de krav som överenskommelserna om kömiljarden innebar. I stället fördelas pengarna i förhållande till de enskilda landstingens folkmängd.

Landstingen ska fortfarande rapportera om hur tillgängligheten i vården utvecklas, men det finns inte längre en koppling mellan resultatet och tilldelning av statliga pengar. Regeringens modell med pengar utan krav på resultat, leder nu till att köerna till vården ökar. I Örebro, (S)-styrt sedan mannaminne, stiger nu köerna till nya rekordnivåer.

Det kan inte vara rimligt att man för att säkra tillgängligheten till vården ska behöva skaffa sig speciella tilläggsförsäkringar. Kömiljarden var en reform med syfte att ge extra resurser för att styra mot korta väntetider. Nu lägger regeringen istället ut statliga pengar till regioner och landsting utan att för den skull kräva att väntetiderna beaktas.

Långa köer till sjukvården är inte bra för de som väntar, de får vänta onödigt länge på nödvändig vård. Det är inte bra för samhället när människor tvingas vänta på vård och behandling och inte snabbt kan komma tillbaks till jobb och arbetsliv. Det är inte heller bra för sjukvården när tid och kraft måste läggas på att hantera köer av missnöjda och väntade patienter. Så tryck på dina partikamrater Gabriel Wikström, för att korta köerna till vården. För det finns ingen anledning att den som behöver vård och behandling i Örebro län ska behöva vänta längre på vård än i andra delar av landet.

Lotta Olsson, riksdagsledamot (M)

Ola Karlsson, oppositionsråd (M), Region Örebro län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s