Sveriges soldater har ont om kängor och krut; Arboga Tidning 25 jan 2016

Försvarsmaktens logistik är en helt avgörande faktor för Sveriges försvarsförmåga. För att kunna verka i såväl fred som krig måste saker som anskaffning, drift och underhåll fungera. I förra veckan var vi moderater på besök på Försvarsmaktens centrallager (FMCL) i Arboga för lära oss mer om logistikprocessen och föra bra samtal.

FMCL fungerar främst som ett inleveransförråd där stora delar av försvarets materiel passerar på sin väg ut till förband och förråd ute i landet, men även till de soldater och sjömän som befinner sig ute på internationell insats. I Arboga utförs kvalitetskontroll och underhåll på försvarets materiel, vilket betyder att det ofta är här som eventuella brister uppmärksammas och åtgärdas.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om att det råder brist inom det svenska försvaret på så grundläggande materiel som kängor och ammunition. Att det förhåller sig på det här sättet är oacceptabelt och något som drabbar den enskilde soldaten, och i förlängningen även påverkar Sveriges försvarsförmåga negativt eftersom det försvårar genomförandet av utbildning och övningar.

Utöver de problem som finns här och nu med till exempel personlig utrustning står försvaret inför stora utmaningar framöver, särskilt efter 2020, när stora anskaffningar av försvarsmateriel väntar. Det gör att vi måste se över hela materiel- och logistikförsörjningen så att den fungerar optimalt.

Därför analyserar nu en materiel- och logistikutredning dels hur anskaffningsprocesserna kan bli bättre, och dels hur de stora materielbehoven i framtiden kan lösas. Vi moderater kommer att peka på behovet av att finna lösningar som fungerar. Ett intressant exempel är den finska lösningen där en privat aktör ingått partnerskap med staten för att sköta logistiken. Dessutom ser vi också ett behov av att stärka den svenska upphandlingskompetensen för att anskaffningen ska bli så bra som möjligt från början.

Förbättringar av försvarslogistiken är en av många åtgärder för att stärka det svenska försvaret i en orolig tid. Det arbete som utförs i Arboga och vid andra logistiknav i Sverige är avgörande för vår förmåga att försvara landet.

Hans Wallmark (M)

Lena Asplund (M)

Jan R Andersson (M)

Lotta Olsson (M)

Ledamöter i riksdagens försvarsutskott

 

Anders Röhfors (M)

Oppositionsråd Arboga

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s