Svar på ”En annan väg” Karlskoga Tidning 8 dec 2015

 

Tackar Lennart Axelsson för svar på min debattartikel om regeringens budget. Svaret visat tydligt hur olika vi ser på ser på jobb, skatter och utveckling.

Under Alliansens regeringstid kom fler människor in i arbetskraften, samtidigt som det ekonomiska läget försämrades under och efter finanskrisen 2008. Dock ökade arbetslösheten efter den ekonomiska krisen, men det var också orsakat av både etableringsreformen och omläggningen av sjukförsäkringen.

Vi bröt trenden med de höga sjukpensioneringssiffrorna, innan Alliansen kom till makten förtidspensionerades 140 personer om dagen, en ohållbar situation. Det var också många som inte fick chansen att rehabiliteras tillbaka till arbete. Något som var ett stort problem för både individen som fick en mycket sämre ekonomi som förtidspensionär och för samhället som förlorade arbetskraft. Trots det hade vi den högsta andelen av befolkningen sysselsatta någonsin då Alliansregeringen avgick 2014, det lägsta utanförskapet sedan 1990-talet.

Det är andelen sysselsatta som är viktigt för alla dem som har jobb, men också viktigt för att säkra att tillräckligt med skatter kommer in. Bara genom att många är sysselsatta så får vi in skatt för att säkra vård, skola och våra pensioner. Ett resultat av åren med Alliansregeringen är att pensionerna nu kommer att stiga, den högre andelen sysselsatta tjänar våra pensionärer på.

Skattetrycket på arbete får inte heller vara så högt, att det inte lönar sig att arbeta istället för att gå på försörjningsstöd. Därför är en rimlig skattesats på arbete så viktig.

Med nuvarande socialdemokrat- och miljöpartiregering kommer 58 % av alla innevånare i Örebro Län att få ett ökat skattetryck, detta kommer att märkas hos vanliga medborgare. Det är inte skatter som kommer att öka antalet jobb, det är skatter som till största del går till att förstärka bidragsystemet. Tvärtemot vad Lennart Axelsson skriver, så kommer de ökade skatter inte att leda till flera jobb, det mesta de går till att förstärkta bidragssystemen.

Det är inte genom förstärkta bidragssystem som individen få bättre ekonomi och ökad makt över sitt liv, det är bara bra jobbpolitik som kan ge detta. Bra jobbpolitik behövs både alla som är i arbetsför ålder, men också för alla våra pensionärer som är helt beroende av att vi jobbar mycket. Bara en hög sysselsättning kan ge en god samhällsekonomi för de flesta av oss.

Vi har inte råd att höja skatterna på vare sig RUT eller ROT-tjänster eller andra skatter på arbete. Då blir jobben färre och flera hamnar utanför arbetsmarknaden. Att höja skatterna innebär heller inte att fler vill starta företag.

 

Det är tydligt att moderater och den röd-gröna regeringen ser helt olika på jobb, skatter och samhällsutveckling.

 

Lotta Olsson (m)

Riksdagsledamot

Örebro Län

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s