Ny tid för försvaret ; Karlskoga Tidning 14 dec 2015

Just nu besöker företrädare för Moderaterna militära förband över hela Sverige. I Örebro Län genomför Lotta Olsson ett besök på Örebro-Värmlandsgruppen och Sannaheds hemvärnsbataljon vid Villingsbergs skjutfält. Syftet med besöken är att samtala med soldater, sjömän, officerare och hemvärnssoldater för att få en bild av läget i försvaret inför att det nya försvarsbeslutet som träder i kraft den 1 januari 2016. Det nya försvarsbeslutet innebär en resursförstärkning här och nu och en satsning på det nationella försvaret. Försvaret tillförs 10,2 miljarder extra perioden 2016-2020 och den operativa förmågan stärks.

Moderaterna har varit drivande i att få till en substantiell ökning av anslagen till försvaret. Detta är helt nödvändigt i en allt mer osäker omvärld. I närområdet har vi ett allt mer aggressivt Ryssland som i Ukraina har visat att den ryska tröskeln för att använda militärt våld har sänkts betydligt. I Östersjöområdet tillhör incidenter och provokationer tyvärr numera vardagen. Sveriges säkerhet påverkas även av det som händer i andra delar av världen, inte minst i Mellanöstern

Det nya försvarsbeslutet innebär åtgärder som stärker försvaret av Gotland, satsningar på försvarets basplatta som till exempel ammunition, standardfordon och mer övning. Dessutom stärks försvarets ubåtsjaktsförmåga. Utöver dessa tre särskilda prioriteringar syftar försvarsbeslutet till att tillgodose Försvarsmaktens lista på de mest akuta åtgärderna för att öka den operativa effekten här och nu.

Antalet anställda i Försvarsmakten ökar sammanlagt med cirka 1200 heltidsanställda. Det möjliggör mer övning och mer närvaro i strategiskt viktiga områden. En ny och längre grundutbildning införs där nu den inledande grundutbildningen slås samman med befattningsutbildningen. Dessutom inför en ekonomisk premie på maximalt 49 000 till dem som genomfört den nya grundutbildningen. Premien är ett första viktigt steg i att skapa bra villkor så att fler söker sig till försvaret och även vill stanna kvar.

Allt detta innebär stora förändringar i försvaret, förändringar som leder till att Sveriges försvarsförmåga stärks. För oss politiker är det viktigt att vara ute i verkligheten och höra hur de som berörs av våra beslut uppfattar sin situation. Därför är Moderaterna ute och samtalar i försvaret över hela landet.

Hans Wallmark (M)

Försvarspolitisk talesperson

Lotta Olsson (M)

riksdagsledamot försvarsutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s