Moderata politiker besöker länets försvar; NA 14 dec 2015

Moderata företrädare besöker nu många av våra militära förband i Sverige. I Örebro Län besöker Lotta Olsson Örebro-Värmlandsgruppen och Sannaheds hemvärnsbataljon vid Villingsbergs skjutfält. Vi vill med besöken samtala med soldater, sjömän, officerare och hemvärnssoldater för att få en bild av läget i försvaret. Detta speciellt inför det nya försvarsbeslutet som träder i kraft den 1 januari 2016. Det nya försvarsbeslutet innebär en resursförstärkning här och nu och en satsning på det nationella försvaret. Försvaret tillförs 10,2 miljarder extra perioden 2016-2020 och den operativa förmågan stärks.

Från Moderaterna har vi drivit att få till en substantiell ökning av anslagen till försvaret. Vi ser det som, helt nödvändigt i en allt mer osäker omvärld. Vi ser i vårt närområde ett allt mer aggressivt Ryssland. Ett Ryssland som i Ukraina visat att den ryska tröskeln för att använda militärt våld har sänkts betydligt. Vi ser dessutom i östersjöområdet incidenter och provokationer numera som en del av vardagen. Den svenska säkerheten påverkas även av det som händer i andra delar av världen, inte minst i Mellanöstern.

Försvarsbeslutet som nu träder i kraft, innebär åtgärder som stärker försvaret av Gotland. Vidare stärker vi försvarets basplatta som till exempel ammunition, standardfordon och mer övning, samt förstärkning av försvarets ubåtsjakts förmåga. Försvarsmaktens lista på de mest akuta åtgärderna för att öka den operativa effekten här och nu tillgodoses, förutom de tre särskilda satsningarna.

Försvarsmakten ökar antalet anställda med sammanlagt cirka 1200 heltidsanställda. Detta innebär att vi nu möjliggör mer övning och mer närvaro i strategiskt viktiga områden. En ny och längre grundutbildning införs där nu den inledande grundutbildningen slås samman med befattningsutbildningen. För dem som genomfört den nya grundutbildningen införs dessutom en ekonomisk premie på maximalt 49 000. En premie som ska ses som ett första viktigt steg för att skapa bra villkor för försvarsanställda. Detta med syfte att fler söker sig till och stannar i försvaret.

Sammantaget innebär detta stora förändringar i försvaret, vilka leder till att Sveriges försvarsförmåga stärks. Vi som politiker behöver hela tiden vara ute och se hur våra beslut påverkar verksamheterna och alla de som arbetar där, därför är Moderaterna ute och samtalar i försvaret över hela landet.

Hans Wallmark (M)

Försvarspolitisk talesperson

Lotta Olsson (M)

riksdagsledamot försvarsutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s