Fler måste kunna få det första jobbet NA 27/11

Nu har riksdagen fattat beslut om skatter och avgifter för 2016. En budget som tydligt visar att varken Stefan Löfven eller hans regering har några svar på de utmaningar Sverige står inför, varken på kort eller lång sikt.

Vi behöver både ta dagens utmaningar på allvar och samtidigt klara de utmaningar vi ser för samhället på sikt. För detta krävs en politik som kraftfullt fokuserar på jobb och egenförsörjning för alla nyanlända, en snabb integration är avgörande för de utmaningar vi står inför.

Från moderat håll har vi lagt fram förslag på hur vi långsiktigt, ska kunna få ett hållbart mottagande för flyktingar i dessa oroliga tider.

Det är förödande att regeringen istället för en politik som både höjer trösklarna in på arbetsmarknaden och försämrar förutsättningarna för jobb. Skattehöjningarna de närmaste åren på 154 miljarder och nedskärningen av RUT och ROT-avdragen får konsekvenser för många nyanlända som ofta fått sitt första så viktiga jobb här. Nu bygger man istället ut bidragsystemen och gör det mindre lönsamt att gå från bidrag till jobb. En politik socialdemokraterna provat i tidigare regeringar och som vi vet inte fungerar.

Från Moderaterna har vi andra alternativ, ett budgetförslag som lägger en grund för att alla som kan arbeta också ska göra det. En stor del av reformerna handlar om att fler ska få det så viktiga första jobbet.

Vi vill ha ett ”förstajobbet-avdrag”, en skattelättnad riktad mot små inkomster, vilket innebär att det skulle bli mera lönsamt att ta det första jobbet. En reform som skulle ge både motsvarande 10000 fler jobb och ge en servitör 2000 kr mer om året.

Vi vill ha en ”förstajobbet-anställning” en ny anställningsform för unga och nyanlända i syfte att skapa enklare vägar till det första jobbet. Det ska vara en tidsbegränsad anställning med utbildningsinnehåll för att öka chanserna på arbetsmarknaden.

Vi vill ha tydliga krav på att den enskilde måste ta personligt ansvar för att göra sig anställningsbar. Vi vill förstärka aktivitetskraven inom försörjningsstödet och stärka jobbstimulansen i försörjningsstödet. Samt införa en utbildningsplikt för nyanlända som saknar grundskoleutbildning.

Vi vill rusta med kunskap för att öka möjligheterna till jobb för dem som saknar gymnasieutbildning genom att bygga ut den yrkesinriktade vuxenutbildningen. Vidare göra vuxenutbildningen mera tillgänglig genom att införa en rätt till Komvux.

Hur vi tar oss an dagens utmaningar skapar det samhälle vi har imorgon, därför är vårt fokus på det första jobbet så viktigt. Bara så får fler möjlighet att få det första jobbet och sedan kunna stanna på arbetsmarknaden.

Lotta Olsson (m)

Riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s