Sverige bör gå in i NATO snart, tillsammans med Finland NA 10/11

I en orolig värld är det viktigt att ha vänner och att vara en, det gäller för oss som personer men också för oss som land. Att Sverige i händelse av konflikt har vänner och vänner som ställer upp är avgörande. Vi är ett relativt litet om än välmående land, men med begränsade försvarsresurser som de flesta länder. Att så kraftigt förstärka försvarsförmågan att vi skulle kunna klara oss helt själva, skulle kräva resursförstärkningar som skulle gå ut över många andra satsningar i samhället. Dessutom är vi ett land som byggt mycket av både vår utveckling och vårt välstånd på handel och samarbete med andra länder. Därför är det för oss moderater och glädjande nog nu för alla allianspartier, en självklarhet att vi bör söka medlemskap i NATO.

 

NATO är för oss ett fredssamarbete, ett samarbete med andra demokratiska stater för att bevara fred och stabilitet i vår del av världen. De allra flesta av NATO-länderna är dessutom länder som vi redan idag samarbetar med inom ramen för EU.

 

Vi har de senaste åren gått från en omvärldsanalys där vi trodde på nedrustning och sänkt försvarsbehov, men tyvärr har vår omvärldsbild förändrats. Rysslands annektering av Krim var det som slutligen fick oss alla att förstå, att respekten för andra staters suveränitet inte är en självklarhet hos vår granne. Det är inte längre en självklarhet att vi slipper konflikter i vårt närområde.

 

Vi är mycket välkomna i ett NATO-samarbete, NATO vill gärna ha med oss i familjen, det är bra och det är viktigt. Något som för oss också är en viktig del i ett sådant inträde, är att vi går in tillsammans med Finland. Finland och Sverige står varandra nära och att vi tillsammans skulle söka ett medlemskap i NATO vore bra för Sverige, bra för Finland och bra för NATO.

 

Det duger inte i händelse av konflikt att ha lösa löften om stöd och samarbete med andra länder, tyvärr måste sådant vara tydligt redan från början. Att svenska folket stöder ett inträde är avgörande, i dagsläget har vi stöd i opinion för  att söka medlemskap i NATO från ca 40 % av den svenska befolkningen, 40 % är emot ett medlemskap och resterande tveksamma.

 

Debatten nu handlar dock mest om ”varför inte NATO” till skillnad från tidigare då den handlade om ”varför NATO” en viktig förändring som tydligt visar att opinionen svängt. Förhoppningen är nu att svenska folket precis som vi, ska se vikten av att ha vänner i fred såväl som i konflikt och att dessa vänner vet om att vi vill vara vänner med dem.

 

NATO är viktigt för freden och vi bör så fort som möjligt söka medlemskap.

 

Lotta Olsson (m)

Riksdagsledamotedamot

Försvarsutskottet

 

 

[LO1]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s