Fel att ta bort morötterna för pensionärer NA 19 okt

Även om de flesta partier i riksdagen säger sig vilja skapa bättre förutsättningar för äldre och pensionärer är det betydande skillnader på de politiska förslagen.

Möjligheten att ge landets pensionärer bra pension beror helt avgörande på hur många arbetade timmar det producerats i landet det året. Går landets ekonomi dåligt så drabbas tyvärr även pensionärer. Sambandet är tydligt mellan de statliga kostnaderna, garantipension, inkomstpension, bostadstillägg och andra kostnader på 300 miljarder för 2014, varav 235 miljarder kom in via arbetsgivaravgifter.

Ska vi klara hyggliga pensioner i framtiden så är det helt nödvändigt att fler arbetar. Dessutom att vi arbetar längre upp i åldrarna, eftersom befolkningen hela tiden blir äldre. Tyvärr kommer pensionerna annars inte att kunna finansieras långsiktigt, vad politiker och partier än säger.

Därför är det så fel av den rödgröna regeringen att ta bort alla ”morötter” för de människor som väljer att arbeta längre upp i åldrarna. Att fler jobbar vinner hela samhället på, inte minst pensionärerna själva.

I moderaterna så kommer vi nu med ett antal förslag som kommer att gynna den äldre befolkningen, om vi får chans att regera. De viktigaste är sänkt skatt på 1,87 miljarder, vilket ger ca 200 kronor i månaden för de som har en låg pension.

Vi höjer jobbskatteavdraget redan vid 64 års ålder för att stimulera fler att jobba längre.

Vi säger även nej till regeringens straffskatt på äldre som arbetar.

Vi säger även nej till regeringens förslag att tillåta kommunerna att höja hemtjänstavgifterna med 211 kronor i månaden. Denna höjning drabbar de allra svagaste pensionärerna, vilket vi tycker är fel

Men det är också roligt att konstatera att redan nästa år så kommer pensionerna att öka med 4 %. Det beror på att ekonomin växte två år innan, det är nämligen så systemet är konstruerat.

En hög sysselsättning bland alla gynnar verkligen pensionärerna. Med våra förslag skulle därför pensionärernas ekonomi bli mycket bättre.

Lars-Arne Staxäng (M) riksdagsledamot, ledamot pensionsgruppen

Lotta Olsson (M) riksdagsledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s