Löfven slår undan jobben för tusentals unga i Sverige, KT 24 juni

Få saker i livet är så viktiga som det första jobbet. För många är sommarjobbet det första riktiga jobbet som förutom en lön ger viktiga erfarenheter och referenser. Inte sällan är det ett jobb i en mataffär, på ett lager eller på en restaurang. Det är bra då forskning visar att de som tidigt kommer i kontakt med arbetsmarknaden klarar sig bättre på den även senare i livet. Stefan Löfven och regeringen vill nu kraftigt vill höja skatter på ungdomar. Räddningen för många av de unga som nu i dagarna slutar skolan och ska börja sommarjobba är att skattehöjningarna ska gälla först efter sommaren. Det trista är att det kommer att bli svårare för unga människors att få ett extrajobb i höst eller ett sommarjobb nästa sommar.

Arbete är otroligt viktigt. Ett jobb ger lön, erfarenhet och man tillhör ett socialt sammanhang. Människor som jobbar betalar skatt vilket gör att vi kan finansiera allt vi tycker är viktigt i vårt samhälle såsom skola och omsorg. När man väl är inne på arbetsmarknaden är det lättare att ta sig vidare. Med erfarenhet står man sig starkare. Därför är det viktigt att unga människor ges chansen till det första viktiga jobbet man söker och får under tiden som student eller då ens CV är helt tom.

Det första jobbet ger en chans att visa vad man går för. Samtidigt är det svårare för unga utan erfarenhet att stå sig i konkurrensen med andra som söker jobb som är äldre och har hunnit med att skaffa sig erfarenhet. Det är lättare för en arbetsgivare att välja en person med erfarenhet om inte kostnaden skiljer sig mycket åt. Därför valde alliansen att sänka skatten för de som anställer unga, något som gjort det billigare att anställa en ung person utan erfarenhet än en äldre person med erfarenhet. Det har gett många nya jobb till unga människor.

Det är viktigt att fortsätta underlätta för unga människor att få ett jobb. En viktig del är att få en bättre skola som rustar för arbetslivet. En annan del handlar om att förmå fler unga att bli företagare. Men det handlar också om villkoren för att anställa unga. Om vi har ambitionen att fler unga ska jobba är det märkligt att Stefan Löfven kraftigt vill försämra ungas chanser att få ett jobb. Det är en oönskad examenspresent!

 

Lars Hjälmered (M)

Näringspolitisk talesperson

Lotta Olsson (M)

Riksdagsledamot Örebro Län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s