Den svenska energipolitiken är helt avgörande för vår industri (artikel Karlskoga Tidning April 2015)

Den svenska energipolitiken är för vår tunga industri helt avgörande. Tillgången till bra och billig energi är en viktig del för att klara den tuffa internationella konkurrensen. Sverige som land är dessutom enormt exportberoende, hälften av vår BNP kommer av den svenska exporten. Den svenska kärnkraften är en viktig del av den svenska energiproduktionen. Därför är det oroande att en svag S-MP-regering samtidigt som man säger sig vara en samarbetsregering och vill bjuda in till långsiktiga energiöverenskommelser över blockgränsen, ensidigt stänger dörren för ca 40 % av Sveriges elproduktion.

 

Vattenfall meddelade i förra veckan att man har för avsikt att stänga två av sina reaktorer vid Ringhals i förtid. Det är nu 40 år sedan Moderaterna och Socialdemokraterna drev igenom beslutet om att bygga ut kärnkraften från fem till tretton reaktorer. Ett beslut som då man tittar i backspegeln varit helt avgörande för att dämpa Sveriges koldioxidutsläpp och klimatpåverkan. Ett beslut som lett till jobb och tillväxt och varit bra för hushållens ekonomi.

 

Nu ser vi en regering med en socialdemokrati som lämnar tidigare energipolitik. En regering som höjer skatter och avgifter för kärnkraften vilket gör den olönsam och därmed tvingar kärnkraftverk att stänga i förtid. Förra året höjdes kärnavfallsavgiften till det dubbla och i vårpropositionen höjs effektskatten på kärnkraft. Detta är signaler som branschen reagerar på och avvecklar kärnkraften i förtid. Att då 40 % av den svenska energiproduktionen kan utebli är ett problem om inte annan säker elproduktion finns på plats. Det är bara vattenkraft och kärnkraft dessutom som kan fungera som reglerkraft i dagsläget, en dag då solen inte skiner och det är vindstilla.

 

Nya siffror från Riksdagens Utredningstjänst visar att höjd effektskatt särskilt drabbar elintensiv industri. För svensk tillverkningsindustri innebär det ökade kostnader på 500 miljoner kr, för massa och pappersindustri 200 miljoner kr och för stål och metallverk 75 miljoner kr.

 

Det är inte så här man värnar de svenska jobben i industrin. Jobben i våra industrier är viktiga, inte bara för dem som jobbar där utan också för Sverige. Osäkerheten runt hur den svenska industrin ska få tillgång till bra billig energi som inte är klimatpåverkande, är i sig ett hot mot de svenska jobben. Vi behöver en industri i Sverige som tror på framtiden och som är villig att investera.

Den svenska industrin behöver en regering som tar behovet av energi på allvar. Något socialdemokratin och Stefan Löfven inte verkar vilja göra.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s