Ett slag mot hushållsekonomin och jobben NA 16/4

 

Den nu presenterade Vårbudgeten tydliggör att Stefan Löfven och hans regering saknar politiska förslag för att möta Sveriges utmaningar. Man lägger istället en gemensam budget för Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, som slår mot hushållens ekonomi, företagande och arbetstillfällen i hela landet.

Finansdepartementet beräknar att regeringens budget innebär att 80 000 jobb hotas. Här finns höjda

arbetsgivaravgifter för unga, förändringar i a-kassan och slopad gräns i sjukförsäkringen. Konjunkturinstitutet har också bekräftat att resultatet kan bli en politik som pressar tillbaka människor i utanförskap.

För vanliga hushåll i vårt län innebär budgeten försämrad ekonomi. Ett hushåll som använder genomsnittligt ROT-avdrag och har två bilar kommer med regeringens politik få ökade utgifter på minst 8 000 kronor per år. Det innebär också 8000 kr mindre i köpkraft vilket dessutom minskar efterfrågan på varor och tjänster som annars skulle skapat jobb.

Jobben blir heller inte fler av att skatter på arbete och företagande ökar. Under hösten och våren har regeringen aviserat skattehöjningar på sammanlagt 34 miljarder kronor. Det innebär att företagare i Örebro Län drabbas av ökade kostnader för att anställa och höjd bensinskatt. Cirka 80 procent, 27 miljarder kronor, av skattehöjningarna slår mot jobb och företagande. Det handlar om att det ska bli dyrare att anställa unga och äldre, höjda inkomstskatter genom nedtrappat jobbskatteavdrag och sänkt skiktgräns för statlig inkomstskatt samt kraftiga försämringar av ROT och RUT-avdragen.

Det är inte så här man tar ansvar för jobben, varken här i länet eller i landet.

Vi i Moderaterna och Alliansen prioriterar istället att förbättra drivkrafterna för arbete och motverka utanförskapet för att nå full sysselsättning. Vår prioritering är att stärka integrationen av utlandsfödda genom att korta vägen till arbetsmarknaden och förbättra boendesituationen i kommunerna. Vi behöver för att stärka vår konkurrenskraft och tillväxt, bättre villkor för fler växande företag som anställer. Dessutom prioriterar vi välfärden. Föräldrar ska känna sig trygga med att barn kommer hem från en trygg skola där man hela tiden lär sig nya saker. Kvalitén och tillgängligheten ska förbättras överallt, samtidigt som människors valfrihet ska utvecklas och värnas.

Vi behöver nu när vi ser ett slut på lågkonjunkturen och går mot en ekonomi som växer, använda styrkan i ekonomin till att se till att tillväxten blir uthållig och kan komma alla till del. Dessutom behöver vi åter börja spara i ladorna inför nästa lågkonjunktur. Sverige behöver komma tillbaka till balans och överskott.

Sverige behöver en ny regering, det visar regeringens budget tydligt. Vi kommer därför från Moderaterna och Alliansen fortsatt att driva en stark oppositionspolitik i riksdagen och samtidigt utveckla svaren på framtidens frågor, både i våra respektive partier och gemensamt.

När vi sedan går till val igen kommer vi att vara väl förberedda, ha genomarbetade förslag som är fullt ut finansierade. Förslag som sätter Jobb, skola och välfärd i första rummet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s