Man ska ha möjlighet att utbilda sig under hela livet NA 20 mars

Vi behöver få flera jobb i Sverige och fler behöver kunna ta de jobb som finns.

Det behöver bli lättare att ställa om från ett jobb till nästa. Möjligheterna för dem som behöver byta från det ena till det andra jobbet behöver förbättras. Det är viktigt både för den enskildes möjligheter att vara med och bidra och utvecklas, men också för vi ska vara fler som jobbar och betalar skatt. Vår övertygelse är att Örebro Län och Sverige kan bli bättre på att skapa en andra eller kanske tredje chans på arbetsmarknaden. Nya Moderaterna vill öka möjligheterna för att både få ett nytt jobb eller att börja studera senare i livet.

 

Sverige är ett relativt litet exportberoende land och vi är helt beroende av att klara den internationella konkurrensen. För att klara den behöver vi vara bäst på att ställa om vår arbetskraft till nya jobb, när så behövs. Något som kräver insatser av både arbetstagare och arbetsgivare.

 

Vår konkurrenskraft behöver stärkas om vi ska fortsätta att vara det välfärdsland vi är idag. Det behöver bli enklare att starta och driva företag. Det tillsammans med att fler lättare och flera gånger i livet ställer om och byter jobb, är en viktig framtidsfråga för oss. Vi behöver förändra vårt sätt att se på utbildning som något bara för unga människor, vi behöver se det som självklart att växla jobb flera gånger i livet. Så ser arbetsmarknaden ut idag, gamla jobb försvinner och nya skapas. Vi behöver alla hela tiden fylla på med nya kompetenser. Det är bara så vi skapar oss en trygghet på arbetsmarknaden, genom att utvecklas och få nya kompetenser.

 

För att skapa en trygghet på arbetsmarknaden då vi byter jobb och ställer om har Nya Moderaterna nu flera nya förslag att presentera.

 

Vi vill att fribeloppet för studerande höjs från idag 170000 kr till 200000 kr per kalenderår. Det skulle göra det lättare för redan yrkesverksamma att studera samtidigt som de kan jobba i den omfattning de ser det som möjligt, samtidigt som de studerar. Detta för att göra det möjligt att ha en bättre ekonomi under studietiden.

 

Vi vill inte begränsa dem som vill studera, var i livet man än befinner sig. Från 40 års ålder finns i dag möjlighet till ytterligare veckor med studiemedel. Nya Moderaterna vill att denna möjlighet utökas med 20 veckor. Vi vill samtidigt att åldersgränsen för studiemedel höjs till 60 år.

 

Omställning handlar också om en andra chans till gymnasieutbildning. Nya Moderaterna vill att de som saknar en fullständig utbildning och för dem som vill ställa om, ska ha rätt till den kommunala vuxenutbildningen. Nya Moderaterna vill därför att rätten att läsa på kommunal vuxenutbildning, för att få behörighet till högskolestudier, utökas. Det ska bli en generell rättighet som omfattar alla vuxna som är behöriga till sådan utbildning.

 

Detta anser vi skulle innebära ökade möjligheter för fler människor att komma till sin rätt på arbetsmarknaden. Det lägger grunden för fler jobb och ett bättre arbetsliv. Sverige kan mer.

 

Tomas Tobé

partisekreterare (m)

 

Lotta Olsson

riksdagsledamot (m)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s