Regeringen har bluffat pensionärerna om skatten NA 11 feb

 

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth skrev i juli 2014 på Expressens debattsida att ”den 1 januari 2015 tar vi första steget och sänker skatten för alla pensionärer”. Så ser inte socialdemokraternas budget som presenterades i höstas ut, deras löften var en ren bluff på flera punkter. Regeringsbudgeten innehöll en sänkning av skatten på pension som inte skulle komma alla pensionärer till del.

 

Regeringsbudgeten visar sig enligt siffror Skattebetalarnas förening tagit fram som avslöjar den rödgröna bluffen, att ungefär var tredje pensionär får antingen högre eller bibehållen skatt med regeringens budget. Högre skatt kommer drabba en del pensionärer som tar ut tjänstepension under begränsad tid samt vissa 65-plussare som fortfarande arbetar genom avtrappat jobbskatteavdrag. 

 

Regeringsbudgeten återinför löneskatt för människor som är 65 år och äldre, något man ohederligt nog inte berättade om innan valet. Riksdagens Utredningstjänst har på uppdrag granskat hur denna löneskatt skulle slå på egenföretagare och på företag med äldre anställda. Resultatet visar att 300 000 pensionärer som fortfarande jobbar får en skattesmäll på över 1,8 miljarder årligen. Det handlar om 5300 kronor i snitt i extra skatt för egenföretagaren och 6500 kronor i snitt i högre skatt per anställd 65-plussare. Detta är ett ordentligt avsteg från Socialdemokraternas vallöfte om sänkt skatt till alla och det riskerar också att leda till färre arbetade timmar.

 

Regeringsbudgeten är fel väg att gå, istället för att straffbeskatta de som vill jobba vidare efter 65-årsdagen behöver vi tvärtemot underlätta för fler seniorer att jobba vidare. Sedan 2005 har antalet sysselsatta 65-plussare tredubblats. IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) har bedömt att Alliansens dubbla jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för äldre som jobbar har bidragit till denna utveckling. Något som är så viktigt för ett land som Sverige med en stor andel friska äldre.

 

Att fler människor som passerat 65-årsåldern jobbar är positivt för den enskilde, men också bra för samhällsekonomin och för pensionssystemet. Det är viktigt att denna utveckling fortsätter. Därför föreslår Moderaterna nu att det dubbla jobbskatteavdraget som införts för de över 65 år som jobbar istället införs från 64 års ålder. Vi vill även att människor ska ha rätt att jobba till 69 års ålder, mot dagens 67 år.

 

Socialdemokraterna sviker sitt vallöfte till pensionärerna på flera punkter. Deras syn på personer över 65 år visar med en budget med stora skattehöjningar på arbete, på en stor skillnad mot moderat politik. Moderaterna vill underlätta för fler att arbeta längre, Socialdemokraterna vill straffbeskatta ut dem.

 

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot

Ledamot i Pensionsgruppen

 

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (M)

Örebro Län

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s