Moderaterna kommer att driva tuff oppositionspolitik NA 3 jan

Nu går in i år 2015, ett år jag hoppas för alla blir ett Gott Nytt År. Det gångna året har varit politisk spännande men också turbulent. Ett år med två viktiga valrörelser och fyra olika val, alla våra olika beslutande nivåer valdes 2014. Vad man än tycker om resultaten så är det ändå valresultaten som vi som politiker har att rätta oss efter. Ett parti eller en partigrupp är aldrig större än det antal personer som valt att rösta på partiet. Så fungerar det och så ska sund demokrati fungera.

I Riksdagen fanns efter årets val inte någon partigrupp som kunde skapa en majoritetsregering. Inget konstigt med det, Sverige inte haft majoritetsregeringar mer än vid ett par tillfällen under en rad av decennier. Vi hade det dock under regeringen Fälldin och vi hade det under 2006-2010 då Fredrik Reinfeldt var statsminister. Nuvarande röd-gröna regering har historiskt svagt mandat.

Att leda ett land är ingen lätt uppgift, och att leda ett land med en svag minoritetsregering är inte lättare. Därför är det bra att vi moderater tillsammans med Allianspartierna nu gått in i vad som kallas decemberöverenskommelsen med S och MP. En överenskommelse som många efterfrågade innan den kom till, vi moderater har sett problemet med att ingen partigrupp får majoritet i riksdagen länge.

Decemberöverenskommelsen som gäller fram till 2022, är rätt därför att den gör att Sverige går att styra i minoritet. Detta nog så viktigt, vi ser vad nyval och turbulenta politiska processer innebär för länder i övriga Europa. Ett land som inte är hyfsat stabilt politiskt, får svårt att skapa nya jobb och tillväxt och svårt att få företag att vilja investera.

Överenskommelsen är viktig därför att Sverige inom de närmaste åren kommer att få svårt att skapa en majoritetsregering. Vi behövde komma överens och ta ansvar, vi lever i en tid då vårt närområde är fullt av konflikter. Både vår ekonomiska utveckling och vår säkerhet kan vara hotad av att försätta landet i politiskt vacuum.

Decemberöverenskommelsen innebär att de sex partier som ingått den, S, MP samt Allianspartierna också ska skapa breda överenskommelser vad avser försvarspolitik, energipolitik samt uppgörelse runt pensionssystemet. Detta är viktigt och något som våra väljare efterfrågar, breda överenskommelser i frågor som är långsiktiga och centrala för ekonomi, jobb och säkerhet.

Detta innebär inte att vare sig 2015 eller något annat år fram till nästa val 2018, kommer att bli år utan stark oppositionspolitik. Vi kommer att driva tuff oppositionspolitik i Riksdagen hela mandatperioden och är inför valet 2018, på samma sätt som vi skulle gjort om Löfvens regeringen stått fast vi sitt löfte om nyval. Regeringen kommer säkerligen att röstas ned i Riksdagen, i andra frågor än just budgeten eftersom överenskommelsen bara gäller den.

Sverige behöver en tuff oppositionspolitik mot en röd-grön Regering. Vi behöver fortfarande politiska reformer. Vi är ett relativt litet land som är enormt beroende av handel med andra länder. Vår ekonomi bygger till stor del på att vi kan vara konkurrenskraftiga på en världsmarknad med de varor och tjänster vi har att exportera. Reformer som gör det möjligt för fler att komma i arbete. Reformer för hur människor får större makt och inflytande över sina liv. Reformer för hur alla nya svenskar också i högre grad ska kunna bidra till samhället genom att komma i arbete.

Vi har utmaningar i framtiden då fler och fler av oss lever längre och befolkningens medelålder stiger, Sverige har redan idag en av världens äldsta befolkningar. Det är en utmaning om detta inte ska innebära försämringar i livskvalitet och hälsa. Vi har utmaningar hur vi ska ha möjlighet att byta jobb flera gånger i livet, som vi rent statistiskt kommer att behöva göra och hur vi skaffar oss den kompetens som detta kräver. Vi har utmaningar på skolområdet och vi har utmaningar vad gäller det svenska försvaret. Sverige saknar inte utmaningar och Sverige saknar inte i och med decemberöverenskommelsen opposition.

Lotta Olsson (m)

Riksdagledamot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s