Regeringsduglighet utan majoritetsregering…

Moderaterna har 27 december tillsammans med Allianspartierna, kommit överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, om hur det ska vara möjligt att skapa regeringsduglighet för en regering i minoritet i Riksdagen. Uppgörelsen kallas december-överenskommelsen. Den innebär att det block som utgör det största alternativet ska få utse statsminister och få sin budget igenom Riksdagen. Detta ska dock kombineras med särskilda överenskommelser mellan blocken vad avser energi, försvar och pensionsöverenskommelsen.

Det är en bra och nödvändig överenskommelse. En överenskommelse som innebär att Stefan Löfven och hans S+MP regering nu väljer att inte besluta om det nyval 22 mars, man tidigare deklarerat. Ett nyval är alltid ett nederlag för demokratin, svenska folket sade sitt i höstens val och det är det valresultatet vi nu har att förhålla oss till.

Vi kan inte för landets säkerhet och för landets framtid, låta en dåligt förberedd röd-grön regering som inte har tillräckligt stöd i Riksdagen för sin politik, försätta landet i ett politiskt vakuum. Genom överenskommelsen blir det nu möjligt att styra landet i minoritet på samma sätt som Sverige styrts under flera decennier tidigare, förutom under regeringen Fälldin och regeringen Reinfeldt.

Det kommer genom överenskommelsen att finnas politiska alternativ som driver aktiv oppositionspolitik. Alliansen kommer denna mandatperiod att vara ett tydligt oppositionsalternativ.Överenskommelsen innebär också att budgeten fram till 2022 ska tas i sin helhet, som tidigarvarit praxis, men som Socialdemokraterna bröt mot förra hösten då de bröt ut den förhöjda brytpunkten för statlig skatt ur Alliansens budget.

Moderaterna är redo att gå till val om så skulle behövas. Nu kommer vi dock att lägga vår kraft och vår energi på att driva skarp oppositionspolitik och för att utveckla vår politik. Detta för att till valet 2018, tillsammans med Alliansen, kunna möta väljarna väl förberedda med en relevant politik som möter aktuella samhällsutmaningar.

Media:Expressen,Carl Bildt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s