Regeringens budget hotat besöksnäringen NA 17 dec

Det finns inget som är viktigare för ett välfärdssamhälle än jobben. Sverige har den högsta andelen av sina medborgare sysselsatta i hela EU, något som inte är självklart, utan något vi kan förlora. Vi har aldrig haft så hög andel av befolkningen i jobb som vi haft i höst.

 

En regering som inte på rätt sätt skapar förutsättningar, för att fler jobb skapas är dock ett hot mot jobben. Den röd-gröna regeringens budgetförslag som de nu misslyckats med att få riksdagen att godkänna, är ett sådant hot. Den är extra hotfull mot alla branscher där många unga arbetar, som besöksnäringen. Besöksnäringen är viktig inte bara för Örebro och Örebro Län den är viktig för hela Sverige, en bransch där jobben dessutom sedan 2006 blivit fler.
Sedan 2006 då vi hade en högkonjunktur tills idag, har jobben i branschen ökat från 2,8 till 3,1 % av BNP. Besöksnäringen har stått sig bra och utvecklats, det är både vi själva som turistar i Sverige, men antalet utländska besökare har också ökat. Det finns dessutom idag flera bra matställen och mera att se och göra ”Open Art” är ett sådant exempel. Den här utvecklingen är positiv och det positiva är också att vi ser den här utvecklingen i hela landet.

 

I Örebro Län arbetar 1254 ungdomar mellan 16 och 25 år i besöksnäringen, (enligt SCB 2012). Besöksnäringen är en stor arbetsgivare för unga. I Örebro Län är fyra av fem anställd i besöksnäringen under 35 år, dessutom är det för många första jobbet och för andra jobbet som finns under studietiden.

Det är på dessa jobb som de röd-gröna vill skapa de största nya skatteinkomsterna. Den höjda arbetsgivaravgiften för unga är den största skillnaden på skatteinkomstsidan mot Alliansens budget. De röd-gröna räknar de med att nästan 10 miljarder ska komma in i skattehöjningar på höjda ungdomsarbetsgivaravgifter.

 

Under interpellationsdebatt i Riksdagen kan finansminister Magdalena Andersson inte heller redogöra för vilken fakta eller analys, som ligger till grund för den massiva höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Hur ska jobben med denna skatt ska kunna bli fler. Att tro att de 9000 trainejobb i välfärden man ville ge unga nästa år i sitt budgetförslag, skulle ha kompensera för de 51366 jobb unga mellan 16 och 25 år idag har och som riskerats i bara besöksnäringen är konstigt. Att så kraftigt höja kostnaden att anställa unga är inget annat en ett stort politiskt vågspel.

 

Sverige har till skillnad från övriga EU, relativt höga ungdomslöner. Höjs kostnaden att anställa unga riskerar kostnaden att bli för hög och ungdomarna anställs inte. Dessutom finns det en risk att svensk besöksnäring förlorar i konkurrenskraft och att besöket eller resan går någon annanstans.

För er som värnar jobben i besöksnäringen och som värnar ungdomsjobben, jämför Alliansen budget med de röd-grönas, den 22 mars blir det nyval då får ni chansen att rösta igen.

 

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (m)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s