Jakten kan leda till en mer livskraftig vargstam; Artikel i NA 11 dec

Sverige är ett relativt stort land men det är i stort sett bara i fem län som vargen finns. I norr består den mesta marken av renbetesland och i södra Sverige har vargen hela tiden stött på människan som hinder. Av de fem länen är Örebro Län det län i landet som har den högsta vargtätheten och den största andelen revir per kvadratkilometer i landet. I Örebro län finns 20 % av landets vargar. Det finns också i Örebro Län flera stora skogsområden där vargen kan finnas och leva i relativ harmoni med människa.

Det finns ingen vargstam i världen som det forskats så mycket på och omkring som den svenska vargstammen. Man har forskat på genetiken och gjort s.k. genetisk sårbarhetsanalys, för att på så sätt säkra den långsiktiga överlevnaden av den svenska vargstammen. Vargstammen har från några få djur utvecklats och fått genetiskt tillskott från invandrade vargar. Dock har den varit genetiskt svag utifrån den tidigare stammens höga andel av genetisk närbesläktade djur.

I vargens närområden ser vi återkommande incidenter med rivna får och närkontakt med människa. Trots att enskilda bönder får ersättning för att sätta upp stängsel som ska klara vargangrepp så måste stängslen skötas med trimning av gräs under stängsel med eltråd, vilket är mycket tidskrävande. Stängslen är heller inte en helt säker lösning för skydd av tamboskap, vargen kan som andra hunddjur gräva. Det är ett problem i ett län där det finns mycket fårskötsel. Dessutom är det svårt att långsiktigt förvalta älgstammen i Örebro Län som Sveriges vargtätaste område.

Länsstyrelsen i Örebro län har nu tagit beslut om jakt på varg, 12 vargar ska jagas den kommande vintern, vilket vi välkomnar. Tidigare låg dessa beslut på Naturvårdsverket, nu flyttas de besluten på delegation till Länsstyrelsen. Vargreviren Mårdshyttan och Nora i norra delen av länet ingår i jakten. Den licensjakten startar 9 januari och pågår tills jakten är klar eller till 15 februari.

Målet med vår nationella rovdjurspolitik är att minska antalet vargar i län där det finns mest vargrevir. Vidare ska rovdjursförvaltningen skapa förutsättningar, för en livskraftig vargstam för gynnsam bevarandestatus, det är via den ambitiösa forskning som finns på vargstammen i Sverige som nivåer och antal djur för jakt tagits fram. Enligt den forskningen finns det i områden där jakt nu godkänts i Örebro Län, ingen varg som är genetiskt viktig för vargens bevarandestatus. Vi är därför glada att vi denna vinter får till stånd en vargjakt som kommer att leda till att varg, klövvilt och människa ska kunna finnas i länet i bättre samexistens.

Lotta Olsson, Riksdagsledamot (m) Örebro Län

Gustaf Beck-Friis (m) Kommunpolitiker Laxå

Pär-Ove Lindqvist (m) Oppositionsråd Lindesberg

Tom Rymonen, (m) Kommunalråd Nora

Media: NA;NA2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s