Samvetsfråga, för vem…

Nu har samvetsfrågan i abortfrågan flammat upp igen som en politisk fråga, allt återupprepar sig. Det finns politiker i Kronoberg som vill införa en samvetsklausul, dvs att man som barnmorska ska kunna avstå från att medverka till en genomförd abort.

För mig är den svenska lagstiftningen vad avser abortfrågan bra och en viktig lagstiftning att slå vakt om. Efter att under många år arbetat i hälso- och sjukvården och mött många av de kvinnor som tar abort, vet jag att för dem är inte beslutet om abort ett enkelt beslut. Jag har stor respekt för varje kvinnas både beslut, men också dilemma med att fatta ett sådant beslut. För många ett beslut de kommer att tänka tillbaka på och som för många är ett trauma. Att då som börja att nagga den lagstiftning vi idag har på området i kanten, är ett stort steg tillbaka för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar.

Att bryta ut en del av barnmorskan arbetsuppgifter, som en del man kan få samvetsskäl för att slippa utföra är inte ett professionellt sätt att arbeta. Säger man ja till en sådan princip är det inte längre hälso- och sjukvårdslagen som är styrande över yrket utan det personliga samvetet.

För mig skulle ett sådant införande innebära att hälso- och sjukvårdens personal inte följer lagen utan själva väljer ut vilka arbetsuppgifter man vill utföra. Vad skulle kunna bli nästa ingrepp eller behandling man inte vill utföra och därmed ha rätt att vägra.

Den som väljer att utbilda sig till och arbeta som barnmorska väljer att följa svensk sjukvårdslagstiftning, punkt.

Media:Metro;Opinion
Blogg;Anna Troberg;GP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s