Stefan Löfven, bordet är dukat, förvalta det väl! NA 26 okt-2014

Bordet är dukat Stefan Löfven, förvalta det väl!

 

Stefan Löfven som statsminister och Magdalena Andersson som din finansminister framhärdar enträget, att ni kommit till makten i ett Sverige där pengarna är slut och bordet är tomt. Eftersom ni inte verkar hunnit kolla så noga vill vi gärna hjälpa till.

 

Ni påstår att antalet tillfälliga anställningar och deltidsanställningar ökat. Så är det ju inte, antalet anställda med tillfälliga och deltidsanställningar på arbetsmarknaden har minskat sedan Alliansen kom till makten enligt Riksdagens Utredningstjänst (RUT).

Ni hävdar att sysselsättningen i Sverige har minskat. Så är det ju inte, 340 000 flera personer går till jobbet jämfört med 2006. Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU. Vi har en högre sysselsättningsgrad nu än 2006, trots den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet.

Ni menar att utanförskapet ökat. Så är det ju inte, när Alliansregeringen tillträdde var det 1 000 000 personer som försörjdes via sociala ersättningar eller bidrag, 2012 var det 800 000 personer. De senaste tre åren är antalet ersättningar enligt SCB, nere på den lägsta nivån sedan mätningarna började göras 1990. Att människor i högre grad har jobb istället för sociala ersättningar är viktigt både för den egna ekonomin, men också för samhällsekonomin.

 

Ni påstår att pensionärerna fått det sämre ekonomiskt. Så är det ju inte, ingen pensionärsgrupp har fått minskad köpkraft sedan 2006. Räknar man på den minskade skatten och förändrade pensionen har köpkraften ökat. Garantipensionärerna har fått den högsta ökningen med 11 % utöver inflationen.

Det är heller inte pensionärerna ni prioriterar i er budget, ni ger en dryg hundralapp i skattesänkning till en liten del av pensionärerna.

Ni menar att fattigdomen i Sverige ökat. Så är det ju inte, Sverige har tillsammans med Luxemburg den lägsta andelen materiellt fattiga i hela EU. En andel som dessutom minskat under Alliansregeringen. Fall inte för frestelsen när ni vill minska antalet arbetslösa att göra som ni gjorde sist ni var vid makten, att ge förtidspension till mängder av människor. Det är just många av dem ni mer eller mindre gav förtidspension som enda lösning, som nu har den sämsta privatekonomin. Människor som istället för resurser för rehabilitering tillbaka till arbete, fick förtidspension.

Ni påstår att Alliansen skapat underskott i den svenska ekonomin. Men ni vet väl att det är just så man gör om man har sunda statsfinanser man använder överskottet från högkonjunktur i lågkonjunktur till att bättra på ekonomin i landet. Det är så man kan hålla efterfrågan uppe, bara då människor har pengar i plånboken kan de efterfråga varor och tjänster. Vilket innebär att jobben finns kvar även om landet befinner sig i lågkonjunktur.

 

Ni hävdar att bordet är tomt, så är det ju inte. Den svenska staten har räknat per person, 100 000 kr mindre i skulder nu än 2006. Bara räntan på de minskade skulderna innebär massor av minskade kostnader för oss alla på ett år.

Ni menar att välfärden under Alliansregeringen fått minskade resurser, så är det ju inte. Kanske har ni inte hunnit läsa rapporten från Sveriges Kommuner och Landsting, som bekräftar att välfärden aldrig haft så stora resurser som idag. Detta även om man räknar bort både ökade priser, löner och att vi är flera äldre personer i Sverige idag.

Förvalta nu det dukade bordet väl. Sverige står rustat, vilket vi behöver vara. Sverige är en liten, starkt konkurrensutsatt nation som är enormt beroende av handel med andra. En misskött svensk ekonomi kan snabbt få stora konsekvenser för oss alla och hota oss som välfärdsnation.

 

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (m)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s