Den svenska samhällsmodellen behöver fortsätta att utvecklas, bara så kan vi även i framtiden vara ett attraktivt land att leva, bo och arbeta och att bli gammal i.

Valet den 14 september handlar om vi ska fortsätta med en ansvarsfull ekonomisk politik och en politik för fler jobb eller inte. För Moderaterna och för mig är stabil ekonomi och långsiktigt ansvarstagande för jobben grunden för politiken. Människor i arbete är de som möjliggör för oss att fortsatta att vara en välfärdsstat och fortsätta att utvecklas. En välfärdsstat där det är lönsamt att arbeta, där svartarbete och skatteflykt motarbetas. Bara genom att människor i samhället tycker att skatter är relevanta och välanvända får vi medborgare som är lojala mot skattesystemet. Bara så kan vi stärka pensionerna och välfärden. Vi ser i södra Europa hur illa det kan gå om människor struntar i att betala skatt.

Fler jobb och ekonomisk tillväxt möjliggör för oss att ha ett bra utbildningssystem där många i befolkningen når hög utbildningsnivå. Vi ser att attityder till svartarbete har förändrats hos unga under Alliansregeringens tid, det är inte längre okej att arbeta svart. RUT och ROT-reformerna har gjort både att fler jobb och företag skapas, att svartjobb minimeras och att människors vardag blir enklare. Människor har råd att betala för bättre kvalité på varor och tjänster, vilket förbättrar både miljön och arbetsmiljö.

För att fortsätta utvecklingen är arbetslinjen grunden. Arbetslinjen ger god ekonomi för samhället men också för individen. Det är viktigt för ett samhälle att ha en befolkning där många deltar i arbetslivet. Arbete är inte bara ekonomi, arbete för dessutom med sig gemenskap och god hälsa.
Bara genom en arbetslinje kan vi skapa tillräckligt med resurser till vård, skola och omsorg. Välfärden ska byggas upp med långsiktiga lösningar, resurserna ska vara stabila och planerade. Det är viktigt för alla som behöver vård, skola och omsorg, men dessutom viktigt för alla dem som arbetar i välfärden. Socialdemokraternas lösning att med kortsiktiga finansieringar skapa flera jobb i välfärden är ingen lösning. Välfärdens jobb är allt för svåra och viktiga för att fungera som arbetsmarknadsåtgärd.
Välfärdens jobb behöver bra löner, bra utvecklingsmöjligheter och bra arbetsvillkor. Bara så kan vi stärka kvalitén och göra jobben attraktiva. Varken sjukvård eller skolor kan på ett bra sätt planera sin verksamhet om man år från år får stora tillskott och sedan tvingas till stora besparingar. I länet har vi sett många svåra besparingsprocesser som haft sin grund i en politik som inte i tid planerat för hur verksamheter ska utvecklas och finansieras. Politikens uppgift är att ansvarsfullt hantera ekonomi och utveckla jobbpolitiken så stabilt som möjligt.

Människor ska känna sig trygga med de ekonomiska spelreglerna. Arbetet med att göra det enkelt och attraktivt att vara företagare måste fortsätta. Företagen är grunden för jobben och motorn i svensk ekonomi. För den som tar på sig ansvaret och risken med att vara företagare måste regelverken vara så enkla som möjligt. Det måste också vara möjligt att gå med vinst, det enda sättet att långsiktigt kunna utveckla företag.

Vi behöver både ta tillvara all kapacitet som finns hos människor i Sverige, vare sig man är född här eller inte. Ett samhälle ska vara generöst och öppet, men samhället ska också ställa krav efter förmåga, alla behövs och ska bidra. Arbetslinjen ska gälla för alla, vare sig man är politiker, nysvensk eller gammalsvensk.

Den svenska samhällsmodellen behöver fortsätta att utvecklas, bara så kan vi även i framtiden vara ett attraktivt land att leva, bo och arbeta och att bli gammal i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s