Låter du fakta eller myter avgöra ditt val…

Här följer några av oppositionens myter:

1) ”Sysselsättningen i Sverige har minskat”

Enligt SCB är det över 250 000 fler människor som arbetar idag än 2006. Sverige har högst sysselsättningsgrad i hela EU och trots den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet ligger sysselsättningsgraden på samma nivå som 2006.

2) ”Utanförskapet har ökat”

När Alliansen tillträdde 2006 var det drygt 1 000.000 människor som försörjdes av sociala ersättningar eller bidrag. 2012 var det ca 800 000. Enligt SCB är nivåerna de senaste tre åren de lägsta sedan mätningarna började göras 1990.

3) ”Fler människor har osäkra anställningar och deltidsjobb”

Enligt Riksdagens Utredningstjänst (RUT) var det 17,5 % av de anställda på arbetsmarknaden 2006 som hade tidsbegränsad anställning. År 2013 var andelen 17 %. Andelen deltidsanställda hade minskat från 24 % 2006 till 23 % 2013.

4) ”Pensionärerna har fått det sämre ekonomiskt”

RUT har undersökt köpkraften hos olika pensionärsgrupper. Ingen grupp har fått minskad köpkraft sedan 2006 när man räknar med både förändringen av pensionerna och sänkningen av skatten. För en garantipensionär

har köpkraften ökat mest, 11 % utöver inflationen.

5) ”De rika betalar allt mindre skatt”

RUT konstaterar att den femtedel som tjänar mest har ökat sin andel av de sammanlagda skatteinbetalningarna, medan de övriga fyra inkomstgrupperna minskat sin andel av de samlade skatterna under Alliansen.

6) ”Antalet utbildningsplatser har minskat”

Enligt RUT är andelen vuxna (18-64 år) som är i studier på högskola, vuxenutbildning eller eftergymnasiala utbildningar större än 2006. Inom högskolan har vi idag både fler platser och större andel av befolkningen som studerar än 2006.

7) ”Fattigdomen har ökat i Sverige”

Sverige har, tillsammans med Luxemburg, den lägsta andelen materiellt fattiga i EU, en andel som dessutom har minskat under Alliansen.

8) ”Alliansen har ödelagt statens finanser”

Sverige är det enda landet i hela EU som väntas minska sin statsskuld i andel av BNP mellan åren 2006 och 2014, och vi ligger bland de bästa i EU när det gäller starka statsfinanser.

9) ”Välfärden har fått krympande resurser under Alliansen”

En rapport nyligen från Sveriges Kommuner och Landsting bekräftar att välfärden aldrig haft så stora resurser som idag. Ökningen är över 100 miljarder kronor sedan 2006, vilket är mer än vad som behövts för att möta ökade löner och priser och den demografiska utvecklingen.

Jag hoppas att det inte bli en myt som avgör hur du lägger din röst i höstens val.

Jan Ericson, Ubbhult

Riksdagsledamot                            (M)

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s