Det finns ingen genväg till jobb…

En av de stora skiljelinjerna i svensk politik går i hur man skapar bra jobbpolitik. För Alliansregeringen och moderaterna har alla de reformer som satts på plats varit pusselbitar för att skapa förutsättningar för att jobben ska bli fler. Vi ser att det haft effekt, Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU, nästan 80 % av befolkningen mellan 20 och 64 år har ett jobb.

Genom att fortsätta att göra det lönsamt både att jobba, att jobba heltid och att jobba lite högre upp i åren, stärks inte bara den svenska ekonomin, jobben blir dessutom fler. När det är lönsamt att jobba, när skattenivåerna är rimliga och när vissa servicejobb har sänkt skatt eller ger skatteavdrag har det effekt.

Mot den politiken står nu de förslag som Socialdemokraterna kommer med. De vill massutbilda 20000 personer för arbete i omsorgen. Reformen säger man sig ha finans för under det ett år långa utbildningsåret. Hur kommunerna sedan ska finansiera alla dessa omsorgsjobb har man däremot inget svar på.  Att på samma sätt som under 1980-talet överanställa i kommuner och landsting är ingen bra reform. Alla vi som var med på 1990-talet vet att det blir besvärligt, när alla dessa personer sedan avskedas för att skattepengarna inte räcker till.

 

Media: DI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s