Det är inte vargen som hotar Rödluvans pension. Artikel NA 2/8

Arbetarpartiet innebär att Nya moderaterna fört en politik som stimulerar till fler arbeten. Det har vi gjort och kommer att fortsätta med. Rut- och Rotavdragets funktion har inte enbart varit till för de som nyttjar tjänsten, med avdraget har man lyckats få en tidigare svart bransch vit. Det innebär att skatteintäkter inom dessa sektorer nu går till det gemensamma och vår välfärd. Det innebär också att arbetstagare inom branscherna har fått en tryggare anställning, rätt till sjukpenning, pensionspoäng, betald semester och a-kassa när det skulle inträffa. Arbetstagare som arbetar svart har inte haft den möjligheten tidigare, samtidigt som skatteintäkter har gått förlorade.

Pensionärer idag betalar inte en högre skatt än 2006. Alliansregeringen har sedan 2006 sänkt skatten för pensionärer fem gånger. Sammanlagt har alliansregeringen sänkt skatten 16,45 miljarder kronor för pensionärerna. Vilket sammanlagt med andra förstärkningar har gett en garantipensionär 1 900 kronor mer i disponibel inkomst per månad jämfört med innan alliansregeringen i makten. När det finns utrymme vill vi sänka skatten på pensioner mer.

Utan alliansregeringens politik hade pensionärerna inte haft det lätt idag i en rådande finanskris. Vi ser i andra länder i EU hur pensionerna sjunkit dramatiskt, då staten inte haft ordning och reda i ekonomin. Pensionstagare är beroende av hur mycket som går till det gemensamma, då pensioner kommer från den gemensamma statskassan där alla arbetstagare är med och bidrar till. Fler människor arbete och tillväxt i ekonomin ger mer pengar i fickan till pensionärer. Det är inte vargen som är farligast för rödluvans pension, det är om hon lämnar stigen som leder till fler arbeten som hennes pension riskeras.

Vår viktigaste utmaning idag är att skapa en politik som sänker trösklarna för arbetsföra personer som idag står utan arbete, på grund av för höga trösklar in på arbetsmarknaden. Unga och nysvenskar tillhör dem som ofta hamnar utanför, eftersom det är dyrt att anställa medarbetare, väljer många arbetsgivare att anställa någon som är mer erfaren. Unga och nysvenskar tillhör oftare dem som saknar arbetslivserfarenhet, ju längre man går arbetslös desto större är dessutom risken att bli långtidsarbetslös. Därför måste vårt fokus de närmaste åren vara att, arbetsföra människor ska ha ett arbete att gå till. Den gynnar vårt lands utveckling men också våra pensionärer. Låt inte detta val handla om pensionärer kontra arbetstagare, utan låt detta val handla om hur vi uppnår ett ännu mer gemensamt samhälle tillsammans, där vi arbetar gemensamt för att bygga en god välfärd i Sverige och i Örebro län.

Lotta Olsson (m)
riksdagsledamot, Örebro län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s