Solidaritet grundas av lojalitet (2014-07-25)

Vänsterpartiets Katarina Raneborn tror på att ett socialistiskt samhälle skulle leda till att alla får lika mycket, det handlar snarare om att alla får lika lite. Ett större statligt socialistiskt inflytande, innebär definitivt inte att vi skulle få större möjlighet att göra våra egna val i livet. Vänsterpartiet i Sverige idag tror på något som Östtyskland valt att lämna för 25 år sedan.

På vilket sätt är det rättvist gentemot våra medborgare att gå tillbaka till en högskattepolitik, högre skatter betyder färre arbetstillfällen och färre intäkter till vår gemensamma välfärd. En politik där vård, skola och omsorg prioriteras behövs politiker som tar ansvar för ekonomin, inte politiker som tror att det räcker med att känna solidaritet. Solidaritet för mig grundas av lojalitet. När medborgare ger en del av sina inkomster till det gemensamma måste vi kunna lita på att våra politiker använder pengarna rätt, budgetera efter dåliga och goda tider. Solidaritet skapas inte av illojala politiker som lovar guld och gröna skogar till alla, samtidigt som man ser till att arbetstillfällen blir färre, där ett fåtal är med och bidrar till det gemensamma. Ett sådant samhälle leder till det motsatta, misstänksamhet, där ingen vill vara med och bidra. Det är inte solidaritet.

Det finns inga genvägar till god ekonomi, tvärtom är det mycket hårt arbete som ligger bakom alla de skattekronor politiken har att förvalta. Därför är arbetslinjen och en politik som uppmuntrar till arbete och att bidra så viktig. Vi vill inte tillbaka till ett samhälle som det var före 2006, där människor inte fick en chans till rehabilitering efter skada och sjukdom utan istället förtidspensionerades. Mellan 2004 och 2006 då Vänsterpartiet var stödparti till Socialdemokraterna, förtidspensionerades 300 000 personer i Sverige, av dem är det många som nu kommer att få låga pensioner på grund av detta, är det solidaritet?

Pensioner som kommer att bli ännu lägre om Vänsterpartiets solidariska politik med 30 timmars arbetsvecka kommer att genomföras. Är det detta som är solidaritet, 30 timmars arbetsvecka för unga och friska som resulterar i sänkta pensioner. När pensionerna sänks minskar också valfriheten, vi vet att dålig ekonomi för människor innebär att man har sämre valmöjligheter. Dessutom kommer alla de mer än 100 000 personer som arbetar i välfärdsföretag, att få mycket färre arbetsgivare att välja på då vinster i välfärden förbjuds vilket Vänsterpartiet går till val på som viktigaste fråga.

Vi bör och ska bry oss om varandra, det gör man bäst med att vara försiktig med de gemensamma resurserna och uppmuntra dem som vill och kan jobba. Bibehålla det regelverk som gjort att människor idag i högre grad arbetar vitt och betalar sin skatt. Det har aldrig funnits så stora skatteinkomster som nu. Vi ska ge alla dem som är beroende av samhällets välfärd, så många möjligheter som möjligt att välja skola, vård- och omsorg. Raneborn menar att plånboken inte ska styra sjukvården, det ska den inte och den gör den inte idag, men inte heller vart du väljer att bosätta dig ska styra vilken sjukvård du får. Vi i Örebro län, där S och V styr har långa väntetider till vården medan Alliansen tillsammans med MP i Halland har ger den snabbaste sjukvården i landet. Anser Raneborn att solidaritet är avgörande beroende på vart man bor, ska bosättningen påverka vilken och när man får sjukvård.

Bara då vi har resurser både som samhälle och som individer kan vi också värna vår miljö och vår framtid. Bara så skapar vi ett bra samhälle där människor vill och kan bidra på bästa sätt.

Lotta Olsson (m)
Riksdagsledamot
Örebro län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s