Sagan om hur alla blev lika fattiga (NA 2014-07-18)

Det var en gång ett litet land uppe i Norden, som hette Sverige. Landet var vackert, grönskande med härliga landskap. I landet Sverige, bodde många äldre personer, pensionärer. 2006 hade landet Sverige regler som drabbade de äldre. En skenande fastighetsskatt bidrog till att pensionärer var tvungna till att flytta från sina hus och hem. De som fick grannar som köpt sina hus för dyra pengar var de mest olycksamma pensionärerna. Taxeringsvärdena nådde höga nivåer som bidrog till att många pensionärer tvingades till att betala förmögenhetsskatt, med pengar som inte fanns i fickan, då pensionen var hårt beskattade. De pengarna som fanns i fickan skulle ju räcka till reparation och underhåll av huset.

Som pensionär var det inte lätt i landet Sverige. Man ville ha förändring och 2006 hade pensionärerna fått nog! Försvann gjorde de gamla Socialdemokraterna från makten och den moderna Alliansen lovade att ta tag i skatten. De sänkte fastighetsskatten ordentligt, avskaffade förmögenhetsskatten och införde möjligheter att dra av skatten när det gälle reparation och underhåll av hus, hjälp med städning, fönsterputs, gräsklippning och fönsterputs kunde man nu få för en billigare peng, möjligheten att välja hemtjänst och bostadstillägget utökades, vilket gynnade de pensionärer som bodde i lägenheter.

Allt var frid och fröjd till den fruktansvärda krisen slog till, en djup ekonomisk kris drabbade stora delar av världen, Europa och även landet Sverige. Länders ekonomier raserades, företag gick i konkurs och framförallt, människor miste sina jobb. Skatteintäkterna blev mycket mindre och kunde inte längre finansiera pensionerna. Sänkta pensioner och höjda skatter var följden för den ekonomiska krisen, många pensionärer drabbades mycket hårt. I landet Sverige valde man en annan väg, Alliansen valde att sänka skatterna för pensionärerna för att balansera de minskade pensionerna. Det var viktigt att stabilisera pensionärernas köpkraft. Man sänkte skatten för företagen och det gav flera jobb. 250 000 fler människor hade att jobb att gå till – trots krisen. 250 000 fler människor var med och bidrog till pensionen, utan dessa människor i arbete hade pensionsutvecklingen sett mycket sämre ut.

Alliansen hade agerat rätt, jämförelser över världen visade att det bästa landet att leva i som pensionär, var det lilla landet i Norden som hette Sverige.

Med dessa krafttag skulle man kunna tro att pensionärerna skulle vara nöjda. Dessvärre var pensionärerna missnöjda, inte egentligen för att de hade fått det sämre utan för att andra grupper hade fått större förbättringar, nämligen de som hade ett jobb att gå till.

2014 röstade pensionärerna på de gamla Socialdemokraterna igen, de införde fastighetsskatten, höga skatter på pensionen och förmögenhetsskatten som drev pensionärerna från hus och hem. Året efter avskaffades den orättvisan pensionärerna var emot, de som arbetade fick nu högre skatt. Det var nu rättvist och det var det viktigaste i sagans värld trots att pensionärerna inte fått mer i plånboken. Istället fick man sämre pension eftersom färre kunde vara med och bidra till pensionerna. Man hade infört arbetstidsförkortning, där alla jobbade mindre men tjänade lika mycket, vilket kostade det lilla landet oerhört mycket pengar. Stigande energiskatter fick man på köpet. Alla var nu lika fattiga, både löntagare och pensionärer, med en väldigt liten sannolikhet, kunde alla därmed leva lyckliga i alla sin dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s