Vi vill skärpa straffen för inbrott! (KT 20140714)

Med en fortsatt Alliansregering kommer en ny brottsrubricering att införas: inbrottsstöld. I semestertider vet kriminella att många hus och lägenheter runt om i Örebro län står tomma och utnyttjar detta till att göra inbrott. Bostadsinbrott är det brott som flest svenskar oroar sig för. De som har råkat ut för den här typen av brott beskriver ofta hur de känner sig otrygga i sitt eget hem långt efter det att inbrottet ägt rum.

Förra året anmäldes enligt preliminära siffror 463 bostadsinbrott i vårt län. Ett inbrott där det ekonomiska värdet av det som stjäls är lågt leder ofta till låga straff. Det kan vi moderater inte acceptera. Vi vill därför prioritera kampen mot bostadsinbrott genom att införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, där straffskalan ska vara högre än i dag.

Dagens lagstiftning utgår mer från själva stölden och det ekonomiska värdet av det stulna, än den kränkning som inbrottet i sig innebär när påföljden ska dömas ut. Vi anser att även om förövaren inte får med sig den nya datorn, mormors gamla smycken, tv:n eller pengarna är själva inbrottet – att någon har varit inne i ens hem och inkräktat på ens egendom – ett allvarligt brott i sig.

I dag bedöms ett bostadsinbrott i regel som grov stöld. I praktiken innebär det att straffet blir fängelse i mellan sex och tio månader. Den som döms för första gången slipper ofta helt fängelse som påföljd och därmed även fotboja. Detta vill vi ändra på. Vi vill skärpa straffen för inbrott.
För en inbrottsstöld bör minimistraffet vara fängelse ett år. Det skulle medföra att fängelse väljs som påföljd i betydligt större omfattning än i dag. Straffet ska stå i bättre proportion till brottets allvar och till den kränkning som det innebär för brottsoffren.

I dag klaras bara några få procent av de anmälda bostadsinbrotten upp. I Örebro län ligger uppklarningsprocenten kring 11% procent. Med de stora resurstillskott svensk polis och rättsväsende har fått under Alliansens tid, har vi som medborgare rätt att förvänta oss att resultaten blir bättre. En straffskärpning skickar en tydlig signal till polis och övriga rättsväsende om att prioritera arbetet mot den här typen av mängdbrottslighet.
Med mindre än tre månader kvar till valet ser vi att frågorna kring rättsväsendet splittrar partierna till vänster. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycks totalt ointresserade av rättsfrågorna. Vänsterpartiet vill införa halvtidsfrigivning för alla fängelsedömda, oavsett vilket brott de dömts för. Miljöpartiet vill göra stora nedskärningar på polisen. Detta innebär färre uppklarade brott, en mindre närvarande polis och rejäla straffsänkningar.

Människor ska veta att brottslighet får kännbara konsekvenser. Påföljderna ska vara snabba och tydliga. Alliansregeringen är det enda alternativet i svensk politik för ett tryggare Sverige.

Lotta Olsson (M)
Riksdagsledamot
Örebro län

En reaktion på ”Vi vill skärpa straffen för inbrott! (KT 20140714)

  1. Det är visserligen av värde att straffskalorna höjs, men om rättsväsendet är så risigt som statistiken visar på uppklarade brott, spelar högre straff en obetydlig roll. Utspelet får tyvärr ses som valfläsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s