Arbetslinjen viktig även för pensionärer (NA 20140711)

Arbetslinjen är central för moderaternas politik. Vår politik fungerar och har varit till nytta för Sverige. Trots en rådande finanskris som vi verkar se slutet på, har Sverige idag högst sysselsättningsgrad i EU, näst minst andel långtidsarbetslösa efter Österrike och dessutom minskat vår statsskuld. Vi Moderater har och kommer att fortsätta arbeta för att fler människor ska ha ett arbete att gå till, se till att ha ordning och reda i våra statsfinanser för att kunna stå emot framtida utmaningar.

Utomstående bedömare som Juhana Vartiainen finländsk nationalekonom, har utvärderat den svenska ekonomiska politiken och hävdar att både arbetslinjen och jobbskatteavdraget haft en positiv effekt på svensk ekonomin. 79,8 % av den svenska befolkningen mellan 20 och 64 år är idag sysselsatta. Dessutom har de svenska lönerna under lågkonjunkturen värdesäkrats, något de inte gjort i exempelvis Tyskland. Vi ser ett Europa där många länder som inte haft ordning i de offentliga finanserna tvingas dra ned på både sjukvård och omsorg. I vissa länder har dessutom offentligt anställda fått sina löner infrysta och därmed hamnat i en svår personlig ekonomisk situation.

Så mycket resurser som går till vård, skola och omsorg idag har inte skett tidigare, det är ett resultat på Moderaternas arbetslinje. Fler människor i sysselsättning innebär mer skatteintäkter och mer resurser till vår välfärd.

Vår arbetslinje innebär att vi står upp för vikten av att så många människor som möjligt arbetar. För många kan det innebära att man behöver stöd på olika sätt för att kunna arbeta, men det är viktigt för alla att få finnas med på arbetsmarknaden. Viktigt för dig som person, för det ditt sociala sammanhang, din privata ekonomi och pension.

Men också viktigt för att vi även i framtiden, ska kunna säkra våra pensioner och att offentligt finansierad verksamhet ska finnas när vi behöver den. Dessutom måste vi säkra löneutvecklingen för alla dem som arbetar i den offentliga finansierad verksamhet. Därför är 6 h/arbetsdag inget för oss. Pensioner, säkrade offentliga finanser till välfärdsverksamheter kräver att arbetslinjen upprätthålls. För dem som vill arbeta mindre än heltid måste själv finansieras det genom sänkt lön.

Det kan inte vara så att personer ska få sänkt pension p ga. att arbetstiden sänks till 30 timmar per vecka, så skapar vi inte ett samhälle som håller ihop. Arbetslinjen är viktig för dem som arbetar men också för dem som har arbetat.

Lotta Olsson
Riksdagsledamot (M)
Örebro län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s