Hundra år sedan första världskriget bröt ut…

Idag är det hundra år sedan första världskriget bröt ut, något som manar till eftertanke. Fred är ingenting som är självklart och att få leva i fred kräver ett kontinuerligt demokratiskt arbete. Lågkonjunktur med dålig utveckling av ekonomin både på statsnivå och på individuell nivå ger bristande framtidstro. Det är tror jag just bristande framtidstro som är det riktigt farliga, när stora grupper av människor känner att de inte längre tror på framtiden, då finns det grogrund för konflikter och krig.

Ukraina är ett av de länder där en stor del av befolkningen inte trott på framtiden för att man inte haft ekonomisk utveckling som Europas länder. En annan del av befolkningen har haft saknad framtidstro för man upplever sig haft det bättre förr, ö i det Sovjetiska imperiet. Lägg till ett Ryssland med förlorad framtidstro sedan Sovjetunionens fall och det är stor risk för konflikter och övergrepp som den vid annekteringen av Krimhalvön.

I en sådan omvärld är det lätt att välja att ägna sig åt nationalism och isolering. Att tro att man kan undvika den konfliktfyllda omvärlden med att isolera sig inom landet kan tyckas enkelt men är farligt. Det är just i oroliga tider det är viktigt att inte isolera sig och att tvärtom samarbeta, försöka att kompromissa och komma vidare. Europa förtjänar en bättre framtid än vår blodiga historia, men för att nå dit är det mera samarbete och inte isolering som är vägen framåt.

Media: DI

2 reaktioner på ”Hundra år sedan första världskriget bröt ut…

  1. Anton skriver:

    Jag tänker på SD och deras motståndare som är emot nationalism.
    Är du tex emot samernas kamp, kurdernas kamp och Skottlands nationalister också? Eller bara nationalism i Sverige?

    • Nationalism är alltid ett fenomen som kan gå över styr, även pm man är stolt över sitt ursprung och sin tillhörighet bör man vara öppen för samarbete med sin omvärld. Att sluta sig inom sin grupp leder ofta till konflikter och är ofta grogrund för krig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s