Sextimmars arbetsdag, nej tack…

Den svenska ekonomin och välfärden är inget som kommit av sig självt. Sverige är ett relativt litet land, mycket beroende av sin omvärld. Mer än hälften av vår BNP kommer från handel med andra länder. Det mesta av den handeln är med våra närmaste grannar i EU och med Norge.

Därför är vi också mycket konkurrensutsatta, vi måste hela tiden konkurrera med våra varor och tjänster med andra länder, många av dessa länderna har dessutom lägre löner.

Då är det inte rimligt att tro att vi både ska kunna behålla den lönenivån vi har, den välfärd vi tycker är så viktig och samtidigt gå ned till 6 timmars arbetsdag.

Att tro att de personer som idag är arbetslösa, ska kunna ersätta för dem som går ned till 6 timmars arbetsdag är naivt. Det går inte att matcha personer med specialkompetens med personer som kanske saknar fullgjord gymnasieutbildning.

Nej, arbetstidsförkortning som både miljöpartiet och vänsterpartiet tagit stämmobeslut på att införa är inte seriöst. Vill man genomföra sådana förändringar måste man informera människor om vad det innebär. Det innebär sämre konkurrenskraft för Sverige och ger lägre löner, lägre pensioner och mindre resurser till välfärden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s