Flertalet ungdomar får den hjälp de behöver. Artikel NA 12 maj

Murad Artin V oroar sig för ungdomsarbetslösheten i Örebro, det är bra vi behöver många som bryr sig om jobben och jobben för unga. Örebro Län ligger också högre vad det gäller ungdomsarbetslöshet än Sverige i genomsnitt. Vi har också i många av våra kommuner ett sämre näringslivsklimat än genomsnittet i Sverige. Näringslivsklimat och jobb hänger ihop, vi vet att där det finns ett gott näringslivsklimat där vill också företag starta och etablera sig. Här har våra kommuner ett stort ansvar för att skapa bra förutsättningar för näringsliv och därmed bra förutsättningar för jobb.
Finns det många arbetstillfällen så kan de flesta som söker och vill ha ett jobb faktiskt hitta det själva, via annonser och via egna kontakter. Men det kan också vara svårare om man dels inte lyckats få det första jobbet och därmed inte har någon referens. Det kan vara svårt om man inte har en kompetens som efterfrågas och om man inte har en fullgjord gymnasieutbildning. Det kan också vara en svårare om man varit borta länge från arbetsmarknaden, inte har det svenska språket eller om man behöver få anpassad arbetsplats pga. handikapp, nedsatt arbetsförmåga, sjukdom eller arbetsskada.
Arbetsförmedlingen (AF) har idag fått ett tydligare uppdrag att prioritera att stötta dem som inte själva snabbt kommer in på arbetsmarknaden. Detta för att kunna ge mera resurser till dem som annars riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. De allra flesta både unga och äldre får relativt snabbt via egen kraft ett nytt jobb eller sitt första jobb. Regeringens prioritering med halverade arbetsgivaravgifter för unga, gör också att många unga faktiskt relativt lätt får sitt första eller sitt nya jobb. Dessutom har den sänkta restaurangmomsen lett till att många unga anställs där, 85 % av alla som jobbar i restaurang och besöksnäringen är under 35 år.
Självklart är det så att inte alla får jobb utan söker jobb under tre månader och först därefter får tillgång till hela den verktygslåda av åtgärder som AF har, men de allra flesta får jobb inom tre månader. Att tro att alla unga behöver massor av stöd för att hitta jobb är att underskatta unga människor. De flesta ungdomar söker och får jobb helt utan AFs insatser, det är bra. Att sätta alla ungdomar i jobbinsatser från första dagen är en onödigt stor åtgärd för många som kommer att få ett jobb inom tre månader.
Skulle det efter tre månader behövas stöd från AF så finns resurser där att stötta med, det är viktigt. Men låt oss inte utgå från att alla behöver massiva insatser från Arbetsförmedlingen för att få ett jobb, ungdomar fixar faktiskt de flesta jobben själva.
Lotta Olsson
Riksdagsledamot (m)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s