Frihandel behövs om Sverige ska utvecklas… Artikel I NA 4 maj

Svar på svar i NA från Katarina Raneborn (V) 25 April

 

Inser att vi Katarina Raneborn (V) och jag har helt olika sätt att se på resolutioner i EU, nog med det. Nu tar Katarina Ranebron (V) dessutom upp fråga om att EU inlett förhandlingar med USA om frihandelsavtal. Det är något mycket viktigt för EU och för Europa. Vi ser idag att handelshinder med höga tullavgifter är ett hinder för utvecklingen av EU och Sverige. Höga avgifter gör att svenska och europeiska företag, inte kan vara med och konkurrera om försäljning av varor och tjänster. Det slår dessutom extra hårt mot ett land som Sverige som är så beroende av handel med andra länder.

Hälften av vår BNP får vi in via just handel med andra. Speciellt viktigt är det i våra industriorter som Degerfors, Karlskoga, Lindesberg och Hällefors där en stor del av jobben kommer via den så viktiga exporten. Dessutom är det viktigt för den svenska ekonomin, exporten i våra orter bidrar till att det går bra för Sverige.

Att då göra det så enkelt för sig som att all frihandel med USA skulle vara av ondo är inte faktabaserat. Att se en så stark hotbild som Katarina Raneborn (V) gör är inte rimligt. Självklart måste vi stå upp för att de företag vi handlar med har en bra både miljöpolicy och ett bra etiskt förhållningssätt, men att tro att vi genom att stå utanför kan påverka världen till det bättre är oklokt.

Tvärtom kan vi bättre vara med och påverka bra företagskulturer då vi har ett större handelsutbyte. Då jag besökt svenska företag utomlands så berättar de att deras förhållningssätt till nolltolerans mot korruption gör att även utländska företag ser det som ett bra förhållningssätt.

Vi kan fortsätta kampen mot både miljöförstöring, överanvändning av antibiotika och en bra djurhållning även med frihandelsavtal med USA. Vad avser narkotika och hotet mot folkhälsan har Vänsterpartiet betydligt större problem med sitt eget parti. Vänsterpartiet reserverade sig i Riksdagen så sent som för några veckor sedan, för sin egen motion om att legalisera bruket av narkotika. Vad en legalisering av narkotikabruk skulle innebära för den svenska folkhälsan och välfärden kan man bara förskräckt ana.

Att tro att mera resurser kommer till Vård, Skola och Omsorg genom att vi sluter oss i Sverige eller i EU är som jag ser det helt felaktigt. Bara genom att samarbeta och handla med andra kan vi fortsätta ha en hög levnadsstandard och ha ekonomi till att ha robusta och generösa välfärdsystem.

Nej stå upp för frihandel och stå upp för att det i Sverige även i fortsättningen kommer att vara olagligt att bruka narkotika. Det är varm och omtänksam politik som jag vill stå upp för.

Media:Gunnar Hökmark

Lotta Olsson (M)

Riksdagsledamot och Örebro Läns M-kandidat till EU-parlamentet

Media:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s