Valfriheten är hotad…

Det finns politiska reformer som är viktigare än andra, friheten att få välja sin skola är en sådan reform. Att varje elev oavsett bakgrund ska ha rätt att själv välja sin skola är en viktig och för mig självklar rättighet. Så var det inte tidigare, det är många som stridit politiskt för att vi idag ska ha den rättigheten. Nu är den friheten hotad, starka krafter i Socialdemokratin, skånedistriktet vill ta bort det fria skolvalet. Om Socialdemokraterna kommer till makten kan det blir verklighet. Med den senaste PISA-undersökning som täckmantel, höjs nu röster för att rätten att välja skola ska tas bort.

Självklart är det viktigt att sjunkande skolresultat totalt inte är något som politiken ska ignorera, men att ta bort möjligheten att välja skola löser inte problemet. Det går inte att styra elever med bra skolresultat till skolor med lågt skolresultat och därmed tro att eleverna där då förbättrar sina resultat. Det är ett systemtänkande som inte fungerar. För att skolresultaten ska förbättras, behöver tvärtom de skolor som inte lyckas arbeta hårt med att förbättra resultaten, inte förbättra dem med att tvinga in andra elever.

Hela denna syn på central styrning bygger på ett felaktigt synsätt på eleverna, ett synsätt som inte tror på varje elevs möjlighet att förbättra sina kunskapsresultat. En tro på att detaljstyrning från politiken är det som ger resultat, inte bra skolor. Det är det tänkandet som är så förödande, att inte se allas kapacitet och möjlighet. Ingen elev är född förlorare, det måste varje seriös politiker lära sig.

Media: SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s