Ett samhälle som inte glider isär…

Efter en lång lågkonjunktur som vi nu hoppas se slutet på, är det alltid en relevant oro,  har stora grupper i samhället fått det tufft ekonomiskt, har fattigdom fått spridning. Hur ser det då ut i Sverige idag.  Andelen fattiga i reella tal har minskat i Sverige sedan år 2003 då 3 % av befolkningen var fattiga. År 2012 tillhör bara 1,3 %  gruppen fattiga.

Det är glädjande att befolkningen i norra Sverige som år 2012 levde på ”mycket låg materiell standard” är klart lägre än i övriga Sverige – mindre än 1 procent. (Norra Sverige definieras här som Norrland plus Värmland, Dalarna och Gävleborg). Det är problematiskt när det skrivs och debatteras om ett samhällsproblem som påstås vara stort och växande och sedan ser verkligheten annorlunda ut.

Många kanske tror att ”jo jag har det bra, men många har fått det sämre än tidigare” när de läser debattsidorna. Istället bör man lita mera på sin egen erfarenhet av hur samhället ser ut, att den egna analysen faktiskt stämmer. Detta visar sig att det inte alltid är de rätta samhällsproblemen som diskuteras i olika media. Sverige håller inte på att glida isär ekonomiskt, tvärtom har det blivit bättre sedan  år 2003…

Media: DN; SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s