Maten och landsbygden…

Politiken för tillväxt i Sverige vilar på många ben. För någon vecka sedan kom till min glädje, förslag till förstärkning av den svenska jordbrukspolitiken. Förslag på hur man fortsätter att göra det svenska jordbruket konkurrenskraftigt och robust. Arbetstillfällen i de gröna näringarna är dessutom direkt arbeten på den svenska landsbygden.

I många landsbygdskommuner är jordbruk och livsmedel den viktigaste näringsgrenen. Alliansen ser därför med oro på utvecklingen i vissa delar av jordbrukets primärproduktion. Därför prioriterar man arbetet med att stärka jordbruksföretagens konkurrenskraft.

Bättre lönsamhet är vad många svenska bönder behöver. Sveriges höga djurskydd är ett av världens högsta. Det är en bidragande orsak till att svenskt kött är dyrare. För oss är det viktigt att värna det svenska djurskyddet, lösningen är inte att sänka det utan snarare att exportera vårt djurskydd till fler länder.

Svensk mat har svårt att konkurrera prismässigt, däremot kan svensk mat konkurrera med andra mervärden, såsom välmående djur, en mindre miljö- och klimatpåverkan jämfört med många andra länder och Europas lägsta antibiotikaanvändning. Alliansen har tillsatt en konkurrenskraftsutredning för att titta närmre på vad politiken kan göra för att förbättra konkurrenssituationen för svenska bönder.

Sverige behöver både det högrationella produktionsjordbruket, men behöver också bli bättre på nischade specialprodukter. Specialprodukter man kan ta bättre betalt för.

Den sänkta restaurangmomsen och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga är viktiga reformer för jobb. Lägg dessutom till sänkta egenavgifter för generellt så skapar Alliansregeringen riktigt bra jobb och tillväxtpolitik.

Media: SvD

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s