Vi vill fortsätta att vara ett välfärdsland…

Sverige är ett välfärdsland och vi vill fortsätta att vara ett välfärdsland. Ett land där alla får möjlighet att utbilda sig och där man får vård och omsorg då man är i behov av det.

För att även i fortsättningen vara ett välfärdsland, behöver så många som möjligt i en befolkning har ett arbete att gå till. En anställning eller ett eget företag. Inte bara idag utan imorgon och i framtiden. Vi måste klara jobben också för att alla våra offentligt finansierade verksamheter ska få de resurser de behöver, för att driva en bra verksamhet.

Sverige har idag den högsta sysselsättningsgraden i EU, 79,6 % av befolkningen mellan 20 och 64 år arbetar, det är så vi klarat vår samhällsekonomi. Det finns ingen trolleriformel bakom ekonomisk framgång, bara hårt arbete.

Förutsättningarna för ett land som vill skapa jobb är att det finns många och starka företag. Vi vet att Sverige varit ett land med starka företag, det har gett oss det välstånd vi har idag. Företagandet ger människor jobb och jobben leder till både löner till anställda, men också skatteintäkter till stat, landsting och kommun. Därför är företagande och företagsklimat så strategiskt viktigt. Det finns inget annat sätt att skapa välfärd, företagandet är viktigt för vård, skola och omsorg.

Företagen finns dock inte alltid för evigt, vi vet att företag upphör och att de kanske flyttar sin verksamhet, därför måste det hela tiden startas nya företag. Vi vet att det finns många unga idag som vill starta företag och har bra idéer, produkter och tjänster. För dem och för alla andra måste politiken göra vad politiken kan.

Många av de län i landet som har högst arbetslöshet, har ett företagsklimat som inte är gynnsamt. Det borde inte vara så och det behöver inte vara så. Alla våra kommuner måste arbeta aktivt för att skapa ett bra företagsklimat. Självklart har vi en tung lågkonjunktur bakom oss som påverkar nyföretagandet, men just därför är det viktigt att trygga jobben och att fler nya företag startas.

Våra kommuner kan göra mycket för att skapa förutsättningar för fler företag, många av de faktorer som påverkar det, finns med i svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet. Vi vet att företag startas oftare och lättare i de kommuner som har bra företagsklimat.

Ett gott företagsklimat är ett gott jobbklimat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s