Ungdomars attityd till svartarbete är mera negativ…

Ett fungerande skattesystem är grunden för ett välfärdssamhälle, bara genom att människor betalar sin skatt har vi resurserna till välfärden. För att systemet ska fungera över tid, är det nödvändigt att det är ett system som människor i allmänhet tycker är rimligt och rättvist.

De allra flesta människor vill vara goda och samhällsnyttiga medborgare och skattebetalare. Det finns ett värde i att faktiskt vara och känna sig som en god medborgare, som ”drar sitt strå till stacken”. Befolkningen måste stå bakom sitt skattesystemet och känna tillit till systemet. Bara då kommer man också att betala sin skatt och bidra.

Därför är attityder till svartarbete hos människor intressant att följa. Ungdomsstyrelsens har gjort en stor attitydundersökning 2013. Här kan man se att ungas attityder till svartarbete förändrats över tid.

År 2002 svarade 30 % av ungdomar mellan 16 och 29 år, att det kunde vara rätt att anställa svart, år 2013 hade den siffran minskat till 16 %, en attitydförändring.

Det verkar utifrån denna undersökning som attityderna till vårt skattesystem har förbättrats, ungdomar ser det som mera rätt att betala skatt i vårt nuvarande system än vad man gjorde 2002.

Det har blivit lättare att både vara laglydig, men också att kunna jobba och tjäna extra utan att skatten gör att det inte lönar sig.

RUT-reformen har varit en sådan viktig reform. Många som tidigare inte såg sig ha råd att betala tjänsten vitt, betalade den svart. Vilket innebar att både den som köpte tjänsten och den som utförde den var eller blev skattesmitare.

Idag anlitar man knappast någon för reparationsarbeten i hemmet svart, ROT-avdraget gör att det inte finns någon riktig marknad för det längre.

Politiken kan inte göra allt, men att vilka lagar och skatteregler vi skapar påverkar människors attityder till att betala skatt. Det är något politiken påverkar. Vi ska inte tillbaka till ett samhälle där många för att tjäna en slant extra eller för att helt enkelt få lönen att räcka till, ska tvingas arbeta svart. Svenska folket förtjänar att få behålla sin Alliansregering.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s