Studiemedel är en het fråga…

Tillgång till studiemedel för alla som studerar på universitet eller högskola är en viktig fråga, inte bara för individen utan också för samhället. Alla som vill och som kommer in på universitet eller högskola, ska ha möjlighet att studera vidare efter gymnasiet. Därför är bra tillgång till studiemedel en framtidsfråga.

Regeringen presenterade idag finansieringsåtgärder på ca 9 miljarder per år för att skapa utrymme för reformer år 2015-2018. En av åtgärderna är en förändring av studiemedlet. Samtidigt som lånedelen höjs med 1300 Kr per månad så tas 300 kr av studiebidraget per månad bort. Vidare slopar man avskrivning pga ålder dvs man slipper inte som tidigare att betala av sitt studiemedel bara för att man fyllt 68 år.

Sammanlagt har studiemedlet ökat med 300 kr per månad sedan 2006, totalbeloppet har ökat från 7800 kr till 10800 kr. Detta gör det svenska systemet, till ett av världens mest generösa studiefinansieringssystem.

Dessutom kan man skattefritt tjäna 170000 kr per år fom 1 jan 2014 då man studerar.

Media: DN;

En reaktion på ”Studiemedel är en het fråga…

  1. Mikael Drakenberg skriver:

    Hej Lotta, jag håller helt med om att det här är en viktig fråga. Speciellt om man tänker på att studenterna fått en ny ”oplanerat/oväntad” utgift som inte funnits tidigare år. Det jag talar om är att den livsnödvändiga datorn som de behöver för att klara sina studier, nu straffas för att de har datorn genom att de påförs tv-avgift för datorn. Det betyder att en utgift på över 2000 kronor måste innebära att de måste ”välja bort” något annat. När detta påpekas för Radiotjänst som ansvarar för att driva in tv-avgift så ”hånas” studenterna av Radiotjänst med budskapet att ”då får ni väl helt enkelt hoppa av studierna och gå ut i arbetslöshet och flytta hem igen”. Att bli behandlad på det sättet är ovärdigt. Så, man borde höja studiebidraget och inte lånedelen för att kompensera för den utgift som kommer i och med tv-avgiften. För, studenterna behöver sin dator och de förutsätts av universiteten och högskolorna att man har en dator med höghastighetsinternet eftersom det krävs av de portaler som används inom den akademiska världen för kommunikationen mellan studenterna och lärarna. Lärarna accepterar nämligen inte e-post från ”privata” adresser tex .com adresser på grund av ”risker”. Sedan borde studiebidraget också höjas för att täcka studenternas kostnader för kurslitteratur. Idag så är nämligen litteraturen väldigt dyr och det förutsätts alltid att ”nyaste upplaga” används. Dvs, det går ”inte” att använda föregående termins eller föregående läsårs litteratur. Många kurser och program har också mängder av böcker för varje moment, så det är inte ovant att varje moment innebär en utgift för kurslitteratur på en bra bit över 2000 kr. När varje kurs innehåller fyra moment så innebär det en utgift på 8000 kronor eller mer. Så, det behövs att man gör något åt det här för det här kan leda till att många känner sig ”tvingade” av ekonomiska skäl att välja långtidsarbetslöshet istället för utbildning och studier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s