En ekonomi på väg från lågkonjunktur till högkonjunktur…

Sverige har under den långa lågkonjunktur vi nu är börjar se slutet på, klarat statsfinanserna bra. Vi har lägre statsskuld idag än 2006, d.v.s. vi har lyckats att inte hamna i en skuldsättningsfälla under lågkonjunkturen som många andra länder i EU. Eftersom vi är så beroende av vår exportindustri, har det dock varit tufft för vår ekonomi med minskad utländsk efterfrågan. Därför har jobbskatteavdragen varit dubbel bra för vår ekonomi, det har ökat den inhemska efterfrågan men det har också inneburit att fler människor än någonsin arbetar i Sverige idag. Att så många arbetar innebär att mer skattepengar än någonsin kommer in till vård, skola och omsorg.

Men nu går vi in i ett nytt skede där vi kan se att världsekonomin försiktigt börjar växa igen. Då är det extra viktigt för staten att börja planer för att småspara i ladorna igen. Men det får inte vara på ett sätt som gör att vi minskar de arbetade timmarna, tvärtom många arbetstimmar är nyckeln till god ekonomi för oss alla. Extra viktigt är det för våra pensionärer och vår framtida pension. Dessutom ger alla arbetade timmar skatteintäkter till vård, skola och omsorg. Därför är Statsministerns och Finansministerns skatteförslag med ökade skatter på bilar, utifrån vilket drivmedel som är mest miljöpåverkande en bra reform. Att vi dessutom får betala mera skatt på alkohol, cigaretter och snus tror jag är bra inte bara för statskassan utan också för folkhälsan.

Media: DN

2 reaktioner på ”En ekonomi på väg från lågkonjunktur till högkonjunktur…

  1. Annbritt stålblad skriver:

    I dag i NA läste jag en insändare som påstod att 2006 hade vi ett överskott på 65 miljarder och nu har vi ett underskott på 87 miljarder. Det hade hon hört på Rapport på Tv. Jag har hört flera som uttalat sig om det. Hur kan sådana rykten uppstå?? Och vad ska vi göra åt det?

    • Vi har en statsskuld som är mindre än 2006, men just nu går vi med underskott för att inte banta ekonomin då vi långsamt är på väg in i högkonjunktur. Tack vare att vi varit försiktiga med statsfinanserna kan vi därför nu använda den goda ekonomin för att ”kicka igång” ekonomin in i en högkonjunktur. Men eftersom det nu ser ut att ljusna ekonomiskt så behöver justeringar göras för att ta bort nuvarande underskott. Men det är så man gör i välkötta ekonomier, man sparar i högkonjunktur för att ha råd med satsningar i lågkonjunktur. Att gå in med stor åtstramningar just som konjunkturen håller på att vända kan innebära bakslag med återgång till lågkonjuntur. Det svåra är att veta när det är dax att byta strategi, det får inte vara för tidigt och inte heller för sent. Konjunkturcyklerna är alla olika långa och har lite olika bakgrund, så det är inte helt lätt att veta, förrän efteråt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s