Rovdjurspolitiken på plats…

Nu är rovdjurspropositionen omröstad och klar i riksdagen. Nu ska de konflikter som rovdjuren och speciellt vargen skapat förhoppningsvis vara historia. Vi får nu en långsiktigt hållbar rovdjurspolitik som vilar på fakta från forskning.

Rovdjuren finns och ska finnas i den svenska faunan, men måste begränsas för att kunna samexistera med människan. Det ska gå att leva och verka i hela landet utan att det omöjliggörs pga rovdjur. Syftet är också att propositionen dessutom ska vara till belåtenhet i EU.

Det viktiga i arbetet med propositionen har varit att få en rovdjurpolitik på plats som finns så nära de människor som är berörda som möjligt. Därför är länsstyrelserna och viltvårdsförvaltningsdelegationerna ökade makt och inflytande i rovdjursfrågan. Vi vet att i mellansverige finns ett av världens högsta rovdjurstryck och här behöver en förvaltande jakt av rovdjurstammen komma på plats, ett beslut som då fattas av naturvårdsverket.

De fem stora rovdjuren har idag en gynnsam bevarandestatus, med det menas att man kan säkra genetiken och stammens långsiktiga överlevnad. Intervallet för gynnsam bevarandestatus är för varg 170-270 individer. Den forskning som ligger till grund för den svenska rovdjurspolitiken är den mest ambitiösa.
Media: Jakt och Jägare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s