Det saknas 12 miljarder i det socialdemokratiska budgetalternativet NA 30/11

Nya Moderaterna tillsammans med våra vänner i Alliansen har tagit ansvar för den svenska ekonomin under en besvärlig lågkonjunktur. Vi är ett av få länder i Europa som klarat att både minska statens skuldsättning samtidigt som vi klarat att satsa på välfärdens kärna istället för att tvingas till besvärliga neddragningar.

Människors privatekonomi har också stärkts. Jobbskatteavdragen har gett en busschaufför, förskolelärare och sjuksköterska drygt en extra månadslön mer i plånboken varje år. Att värna inte bara den offentliga ekonomin utan också den privata ekonomin är viktigt.

Det har under tidigare S regeringar inte lönat sig att vare sig äga sin bostad eller att ha en buffert på banken. Tidigare förmögenhetsskatter och höga skatter på fastigheter har varit ett hinder. Den tidigare så höga fastighetsskatten resulterade i att människor var tvungna att sälja sina hus när de gick i pension. Detta ledde till att vi fick en ekonomisk kultur, där det privatekonomiskt varit mera lönsamt att snabbt förbruka sina pengar än att spara dem för att ha en personlig buffert. Sparsamhet var olönsamt skattemässigt.

Att hävda att alla dessa skattesänkningar inte spelar någon roll för människors privatekonomi är cyniskt, självklart spelar det roll. Att ha en sund privatekonomi med marginaler är bra för alla, så att man till exempel inte behöver ta dyra lån om tvättmaskinen går sönder. En ekonomisk buffert bidrar därför till att man känner sig trygg och fri.

Mot denna politik står Socialdemokraternas bidragslinje som innebär en skattechock på jobb och företagande med 30 miljarder kr för att finansiera bidragshöjningar. Varje gång vi stärker ekonomin för alla låg- och medelinkomsttagare argumenterar S kraftfullt emot. Jobbskatteavdraget är alltså dåligt, men bara fram tills dess att det har införts. Då lovar man er att behålla skattesänkningen. Detta innebär att efter den 31 december 2013 saknas det 12 miljarder kr i det Socialdemokratiska budgetalternativet. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Vi har därför två frågor till Socialdemokraterna:
1. Vad tar ni bort i er budget för att finansiera jobbskatteavdraget på 12 miljarder kr?
2. Hur blir jobben fler genom höjda skatter på jobb och företagande?

Alliansens skattepolitik behövs för att säkra jobben, stärka människors privatekonomi och för att trygga finansieringen till välfärden. Vi kommer därför aldrig bedriva en politik som riskerar jobben och ordning och reda i statens finanser.

Alliansartikel i NA 30 nov 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s