Utmaning av det finanspolitiska ramverket…

Den samlade oppositionen S, V, MP och SD har gemensamt bestämt sig, man kommer att driva opposition mot regeringens förslag på höjd brytpunkt för statlig skatt så långt man kan. Man hänvisar till att det strider mot regelverket som ska skydda landets ekonomi från en för expansiv budget. Att vi i Sverige allt sedan 1990-talet haft ett ramverk där man tar hela budgeten i ett paket är inget man låter sig nedslås av. I skrivningarna till det ramverk vi har idag, har man extraordinära händelser som ett kriterie för att frångå ramverket, är det någon som anser att vi är i ett sådant läge i Sverige idag.

På den hearing som anordnades av finansutskottet idag diskuterades hur man ska se på ramverket i juridisk mening. Ramverket ska vara ett skydd för att även regeringar som inte har majoritet ska kunna regera men det är inte huvudsyftet. Ramverket ska vara ett skydd för att riksdagen ska kunna gå in och besluta om delar av bugeten även om det inte finns majoritet för ett helt annat budgetförslag, vid extraordinära händelser.

Inget av oppositionspartierna lagt en stramare budget, vilket man borde göra om läget vore så akut att man borde betrakta det som extraordinärt. Vad är syftet då med denna hantering…

3769_677243035643102_1258719368_n

;SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s