Vård, skola och omsorg behöver många utförare…

Det finns från Socialdemokratiskt och Vänsterpartistiskt håll en massiv kritik mot vad man kallar vinster i välfärden. V vill helt förbjuda vårdföretag att göra vinster med motivet att det tar bort pengar från välfärden. Vad man glömmer är att det alltid måste finnas en vinst i ett företag för att man både ska kunna satsa på utveckling av företaget och täcka omkostnaderna som kan variera över tid.

Att däremot aggressivt rationalisera verksamhet för att sedan efter kort tid sälja och tjäna stora pengar är en annan sak. De tuffaste riskkapitalisterna har haft det beteendet, ofta pressade av aktieägarnas krav på hög utdelning på insatt kapital. Många av dessa vinstkapitalister är våra egna pensionspengar som finns i mängder av bolag och som människor vill ska förränta sig maximalt för att trygga ålderdomen.

Vi behöver se över vilka som är bolagsägare i välfärden, en långsiktig vinst är en sak, men kortsiktigt ägande med maximal vinstutdelning istället för maximal kvalite i verksamheten, är något helt annat. Men vi måste tillåta vinstgivande företag att finnas i vård, skola och omsorg för att skapa konkurrens och kvalitetsutveckling. Valfriheten är viktig, när man kan välja blir utbudet bättre. Det är inte utan konkurrens som den bästa kvaliteen växer fram, tvärtom det är viktigt att kunna välja. En sund konkurrens där man vet att man kan förlora sina kunder är tyvärr ofta en nödvändighet för att skapa en god attityd och en verksamhetsutveckling.

Om det inte så man ser det i de Socialdemokratiska och Vänsterpartistiska leden är det cyniskt att över huvudet taget anse sig vara främjare av ett gott företagsklimat. Om man har attityden att alla företagare bara vill ta ut kortsiktiga övervinster måste man väl anse att alla företag som får betalning från stat, kommuner och landsting borde förbjudas och inte bara företag som levererar välfärdstjänster.

Media:DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s