Fattigdomsbekämpning i Rumänien

Besöker Rumänien och Bukarest, med speciellt fokus på hur man arbetar med fattigdomsbekämpning. Rumänien hade redan innan nuvarande lågkonjunktur en befolkning där många lever i fattigdom, trots medlemskapet i EU.  Den senaste lågkonjunkturen har gjort det ändå tuffare för många att hitta arbete och socialförsäkringssystemet i Rumänien är mycket sparsamt. De fattigaste har ca 10 Euro i månaden i stöd och prisnivån är inte mycket lägre än i Sverige.

Trots att många familjer håller ihop ekonomiskt är det svårt, i vissa områden är arbetslösheten så hög som 95%. Flera miljoner rumäner arbetar utomlands och många sänder hem pengar. Men då hela EU har hög arbetslöshet är det inte helt enkelt att hitta jobb även man tar vilket jobb som helst och jobbar utomlands.

Livsituationen är svår för många, det finns människor som lever fattigt utan tillgång till varken rinnande vatten, el eller värme i bostäderna. Dessutom är Rumänien ett kallt land på vintern, ned mot minus 20 grader.De sanitära förhållandena är svåra och många tappar motivation för att ens skicka barnen till skola. Utbildning är annars den viktigast faktorn att förändra. Många har svårt att få jobb med den låga utbildningsnivå man har, de enkla jobben finns inte i tillräckligt hög grad i Rumänien.

Samtidigt är barnen och barnens utbildning det absolut viktigaste. Rumänien har förlorat många av de yngre medborgarna beroende på att man flyttar utomlands. De unga som växer upp i Rumänien idag är därför extra viktiga, de behövs i framtiden då demografin gör att unga blir en bristvara. Man borde se barn och ungas uppväxtförhållanden som en viktig investering istället för en kostnad.
Media: DN; DN2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s