Nödvändigt att sänka skatter om fler ska komma i arbete (artikel NA 3 juli)

Svar på insändare från Bo Emilsson;

Bo Emilsson beskriver det många medborgare framför: Det är viktigt att Sverige håller ihop och att de som bor här har det bra. Det är också Alliansregeringens ambition. Ett tryggt samhälle för alla, barn och unga får bra utbildning, vuxna jobb och välfärden säkras för våra äldre. Just därför har jobbskatteavdragen varit så viktiga. Att sänka skatten på arbete som regeringen har gjort, för främst låg- och medelinkomsttagare, är viktigt för att fler ska komma i arbete. De sänkta skatterna är också viktiga för efterfrågan i samhället på varor och tjänster. Att gå från bidrag till arbete måste alltid löna sig.

Socialdemokraterna talar ofta om ”ambitiösa satsningar” på skola, vård och omsorg. Däremot talar de tyst om vad som är huvuddelen av deras politik, nämligen ökade bidrag till alla som inte jobbar. Det vill säga en återställare till den politik som väljarna underkände redan i valet 2006. Socialdemokraterna vill enligt sitt budgetalternativ höja skatterna med 30 miljarder och det mesta ska gå till just understöd för dem som inte är i arbete.

Det är inte via höjda skatter som välfärden sprider sig i samhället. Utan det är när alla får en bra chans att nå kunskap i skolan, får möjlighet att komma i arbete och inte behöver egna privatförsäkringar för att nå sjukvården i tid, som välfärden sprids i samhället. Det är också när alla får möjlighet att bidra till samhället genom att jobba, utifrån sin kapacitet, som samhället utvecklas. Det är inte rätt att passivt låta människor lämna arbetsmarknaden för sjukpension, innan man fått alla möjligheter att rehabilitera sig. Det är inte heller rätt att tvingas till sjukpension, istället för att omskolas till nytt jobb när det gamla försvunnit. Så var det tyvärr mycket under tidigare socialdemokratiska regeringar.

Ett bra samhälle ger alla många chanser att vara med och bidra. För dem som varit utan jobb i många år, är dock vägen tillbaka ibland lång. Det går bra att kritisera de åtgärder som görs för dem, men jag har träffat många av de personer som stått utanför arbetsmarknaden under många år och som nu får stöd för att komma tillbaka. Deras bild är att det med Alliansregeringen äntligen finns någon som bryr sig om att få dem tillbaka i arbete. De beskriver också att de är nöjda med det stöd de får men att det i samhällsdebatten inte är okej att tycka så. Kontakta gärna arbetsförmedlingen och hör deras bild, den är inte densamma som socialdemokraternas.

Passivt stöd med bidrag till människor som istället behöver stöd för att komma i arbete, är helt fel väg att gå för att fler ska få ett bra liv. Det leder tyvärr många gånger bara till utanförskap och dålig ekonomi. Alliansregeringens ambition är att alla ska delta i samhället, bara då får vi ett samhälle där människor mår bra och utvecklas. Så om det är ett sådant samhälle du och dina vänner önskar er blir ni besvikna om ni tror att en regering ledd av socialdemokrater verkar för den utvecklingen. Socialdemokraterna är fortfarande ett bidragsparti utan trovärdig politik för fler jobb.

Lotta Olsson
Riksdagsledamot (m) Finansutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s